AKTUELNO

Ministarka zdravlja Danica Grujiči najavila da će se Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" povezati sa više zemlja, sa Kinom, Rusijom i Zapadom, kao i da će vratiti sve vakcine u proizvodnju.

Grujičić je za Pink rekla da je u beogradski Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" ove godine dosta uloženo, kao i da se javljaju mnoge firme koje žele da sarađuju.

Rekla je i da je odluka države da regeneriše taj institut veoma dobra, a da priče da je on privatizovan i da nema ko da radi nisu tačne.

Ona je, govoreći o vakcini protiv humanog papiloma virusa, ukazala da je bezbedna i da se zna da deluje, te da je u Australiji rak grlića materice gotovo iskorenjen pomoću nje.

Foto: TV Pink Printscreen

Grujičić je komentarišući lekare koji negativno govore o toj vakcini, rekla da oni moraju da shvate da imaju posebnu odgovornost kad izlaze u javnost, jer njihova reč ima posebnu težinu.

Kada je reč o nestručnom radu lekara, Grujičić je istakla da u takvim slučajevima Ministarstvo može da pošalje inspekciju da vide kako rade.

- Preventiva je dovoljan broj inspektora koji će obilaziti privatne ambulante i videti za šta tačno imaju dozvolu. Pitanje je da li se radi samo pregled ili se rade i intervencije - istakla je Grujičić i pozvala ljude u čijim se zgradama otvara bilo šta što liči na nešto gde se obavljaju zdravstvene intervencije da to obavezno prijave - navela je Grujičić.

Grujičić je rekla da bi pre bilo kakve intervencije pacijent trebalo da traži savet lekara, kao i da treba pooštriti uslove za dobijanje dozvole za otvaranje ambulante.

Ministarka je napomenula da je u zdravstvenom sistemu posao dobilo 8.000 ljudi i da su problem mala mesta.

Autor: