AKTUELNO

Lek buprenofrin, koji se koristi za odvikavanje od opijata, sve je popularniji i među mladima u Srbiji koji ga koriste kao drogu. Njegova prednost u odnosu na druge narkotike je povoljna cena, ali posledice mogu biti katastrofalne, upozoravaju stručnjaci.

Veruje se da ovaj lek ima dejstvo gore od heroina, a zavisnost se stvara za samo dve nedelje.

Dr Jasmina Knežević Tasić, iz Specijalne bolnice za lečenje boleseti zavisnosti "Lorijen hospital" objasnila je za Novo jutro da je to lek koji je parcijalni agonist opijatskih receptora.

Foto: Printscreen

- Znači on ima dvojno dejstvo - sa jedne strane deluje kao opijat, slabiji od metadona i heroina, kada se uzme izaziva određenu euforiju i sedaciju, a sa druge strane deluje kao bolkator. Kada je pod dejstvom ovog leka heroin ne deluje - navela je Tasić.

Kako je dodala, svaki lek koji se koristi u lečenju opijatske zavisnosti može se zloupotrebiti - zavisnici su skloni da manipulišu njme u pokušajima lečenja apstinencijalne krize.

- Burpenorfin deluje na sličan način, kao metedon i heroin, ali slabije i sedacija nije toliko izražena. Ogromna je razlika između onih koji koriste lek za odvikavanje i onih koji eksperimentišu sa tim lekom. Zavisnost se stavara za dve nedelje - istakla je Tasić.

Prema njenim rečima, ovaj lek se koristi još od devedesetih godina prošlog veka, a u Srbiji od 2010. godine i pokazao se kao efikasna terapija ako se koristi kontrolisano u okviru programa odvikavanja. Izdaje ambulantno ili na recept, ukazala je Tasić.

Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policije rekao je za Novo jutro das u sintetičke droge prijemčive za mlade jer su jeftine.

Foto: Printscreen

- Velike, multinacionalne farmaceutske kompanije rentiraju svoje hemičare da za mafiju proizvode sintetičke droge - naveo je Nicović i ukazao da je u prošloj godini u svetu droga zarađeno je dve hiljade milijardi dolara, od čega 700 miliona otpada na sintetičke droge. To je postao ozbiljan biznis, primetio je on, napomenuvši da se gotovo svakodnevno aizajniraju nove vrste droge, za koje se koriste supstance koje nisu na listi zabranjenih. -

Oni su uvek korak ispred policije. Bup je oko sedam - osam evra, što znači da je relativno jeftina. Mladi nisu ekonomski solventni da plate gram heroina 40 dolara - dodao je Nicović.

Prema njegovim rečima, sintetička droga se plasnki plasira u siromašnim zemljama, a prirodni opijati u bogatim.

#Droga

#nezavisnost

'