AKTUELNO

Povodom 'rata' koji se već mesecima vodi oko dve struje u advokaturi, kao i pitanja o postojanju dve advokatske komore u Beogradu, gosti Novog jutra bili su advokati Borivoj Pajović, Radoslav Nedić i Dragoslav Ljubičanović.

Rat koji je pre sedam meseci počeo među beogradskim advokatima, a oko izbora za advokatsku komoru Beograda, nije dobio pobednika, a možda je dobio dva pobednika. Dve struje u advokaturi organizovale su svoje izbore, dobile svoje predstavnike, i svoje upravne odbore.

Advokat Dragoslav Ljubičanović, ispred advokatske komore Beograda, sa sedištem u Dečanskoj 13, naglasio je da njihova komora ima pečat, vrši sva ovlašćenja koja su im poverena zakonom, kao i sve ostale nadležnosti advokatske komore Beograda. - Račun nije blokiran, vrše se uplate isplate, sve normalno funkcioniše.Advokatska komora Beograda ima svojim statutom određenu adresu. I ne može biti ni na jednoj drugoj adresi dok se ta odredba ne promeni. Predstavnici takozvane, ove druge opcije sva svoja prava prema Komori ostvaruju upravo kod nas. Overavaju legitimacije, traže potvrde, upisuju pripravnike. Sva svoja prava i obaveze ostvaruju pred komorom u Dečanskoj 13. - rekao je Ljubičanović.

Foto: Printscreen

Njegov kolega advokat Radoslav Nedić, složio se sa nekim činjenicama iznetim od strane njegovog kolege ali imao je zamerke na njegovo izlaganje.- Zamolio bih kolegu da kaže šta je suština cele stvari. A to je da je su i predsednik Tintor i svi njihovi upravni organi izabrani na nezakonit način. Pokazali su se jači, bolje organizovani i oni su isterali jednog nesposobnog Gajića, koji je krenuo da se bavi politikom umesto da se bavi advokaturom. I onda je on osnovao neko novo sedište, koje ne znam ni gde je. Ne sastajemo se - rekao je Nedić.

Foto: Printscreen

Nedić je istakao da se i u ovoj drugoj vrši upis u advokatsku komoru, takođe polaže i advokatski ispit, i da je on član komisije za ispitivanje novih kandidata. - Kada je došlo do podele ostao sam uz zakonski izabranog predsednika Gajića, ali to što on nije dobro vodio posao je druga stvar. Napustio je prostor, izašao iz komore iako je to naše, to smo mi kupili - rekao je Nedić.

Foto: Printscreen

- Ovo ne vodi ničemu. Ako se sada ovde trvimo oko toga koja je komora prava koja nije prava to onda nije rešenje. Svi ste vi urušili advokaturu u bezdan. Svi koji su ovo napravili urušili su advokaturu koja će se teško oporaviti od ovoga - rekao je advokat Borivoj Pajović.

Ljubičanović istile da su oni još na početku ovog problema pozivali i gospodina Gajića, i članove njegovog tima na saradnju.- Decidno je sve odbijeno. Realnost je da upravni odbor na čelu sa predsednikom Tintorom vrši sva zakonska ovlašćenja, kako javna tako i ona poverena oko nekog redovnog funkionisanja komore. Mi želimo da se ovaj problem sredi i da se taj problem prevaziće - istakao je Ljubičanović.

#Advokat

#advokatska komora beograda

'