AKTUELNO

On je istakao da mora da se reši status sudija i tužilaca.

Primena sporazuma o pravosuđu Beograda i Prištine postignutog u Briselu znači da će sada srpske sudije i tužioci učestvovati u pravosudnim institucijama na KiM, što značajno povećava šanse da će se postupati prema zakonu, a ne prema nacionalnoj pripadnosti, izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

- Najvažnije da se Srbima ne sudi po nacionalnoj pripadnosti, već po zakonima. To sada ovakvo ustrojstvo pravosuđa stvara izgledne šanse da imamo potpuno drugačiju situaciju - istakao je Drecun.

To, smatra Drecun, znači određenu pravnu sigurnost na sudu za srpski narod.

- Sada ćemo imati situaciju da u većima u kojima sude srpske sudije, da i pored srpskih tužilaca, da se Srbima ne sudi po nacionalnoj pripadnosti, već po zakonima koji trenutno vladaju u pokrajini, to znači određenu pravnu sigurnost na sudu za srpski narod - dodao je on.

Sporazum o pravosuđu, čija primena je dogovorena i počinje od 10. januara, važan je i zbog toga što bi trebalo da presude i odluke, donete od strane srpskih sudova koji su posle dolaska međunarodnih snaga na Kosmet izmešteni iz pokrajine, ne samo da budu priznate, veći realizovane, što bi, smatra Drecun, trebalo da stvori pravnu sigurnost za srpski narod na KiM.

N. Petričević

#Brisel

#Kosovo

#Milovan Drecun

'