AKTUELNO

Potrošači su u 2017. godini podeli 15.500 prigovora na kvalitet kupljene robe i usluga.

Nevena Praizović iz Sektora za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine kaže za Pink da se potrošači u Srbiji često žale na kvalitet roba i usluga.

-  U 2017. godini bilo je 15.500 prigovora. Cipele i patike su naš najveći problem, a tu su i mobilni telefoni, računari, IT oprema, usluge mobilnih i kablovskih operatora - navela je Parizović koja nije mogla da precizira koliko je zahteva bilo opravdano.

Ona je ocenila da bi procedura za povraćaj novca mogla biti jednostavnija, te dodali da bi trgovci morali biti svesni i negativne reklame koju će imati ako odbiju reklamaciju ili oštete kupca.

Predsenik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović smatra da je 2014. godine kada je donet Zakon o zaštiti potrošača napravljena greška jer je pod uticajem trgovaca izbačena odredba da se roba može vratiti bez objašnjenja za 14 dana od kupovine.

Kako je naveo to potvrđuje podatak da u gotovo 50 odsto slučajeva nije ispoštovan garantni rok.

- Tražimo izmene Zakona, da se uvede prekršajni nalog, nadokada štete i da 14 dana od kupovine može da se vrati roba. Kupili ste patike detetu, a onda morate da čekate osam dana da vam odgovore na reklamaciju - objasnio je Papović.

Novinarka dnevnog lista "Politika" Jelica Antelj kaže da je nejasno odakle trgovcima hrabrost da na takav način odgovaraju na primedbe kupaca, te da je izostala javna osuda potrošača koji bi naterali trgovce da promene ponašanje.

#Obuća

#kupovina

#telefon

'