AKTUELNO

Iako je život u Srbiji imao svojih uspona i padova, nemoguće je ne voleti ga, kaže mladić.

Evanilson Čaves iz Angole već tri godine živi u Beogradu, u studentskom centru za strance na Avali. Ovaj dvadesetjednogodišnji mladić došao je u Srbiju preko stipendije Vlade Srbije, koja strancima omogućuje studiranje na Beogradskom univerzitetu. Čaves studira informacione tehnologije i, kako kaže, učenje i studiranje na srpskom jeziku mu je u početku predstavljalo ozbiljan problem.

- Bilo je užasno teško naučiti jezik. Svakom strancu su, svakako, najteži padeži, a meni je pored njih najveći problem bila upotreba svršenih i nesvršenih glagola – rekao je Čaves za portal Pink.rs.

Foto: Pink.rs

Kako kaže, za Srbiju je pre dolaska čuo preko sporta, a pre svega preko tenisa i Novaka Đokovića.

- Znam da imate košarkaše i fudbalere svetske klase, ali Novak Đoković je neko po kome svako prepoznaje vašu zemlju – kaže ovaj Angolac.

Dolazak i rastanak sa porodicom su mu teško pali, kao i prvih nekoliko meseci provedenih u Beogradu, u novom mestu, sa novim, nepoznatim ljudima.

Ljudi koje je upoznao su ga, kaže, prihvatili, iako je u početku postojao strah da se to neće desiti zbog jezičke barijere. Pošto je savladao jezik, sve je postalo mnogo lakše. Međutim, problem se i dalje javlja među onima koji nisu navikli da vide ljude crne boje kože.

- Ponekad gledaju čudno, zagledaju me, a ponekad čak i bulje u mene. Sve to razumem, jer je to za mnoge nešto novo. Međutim, takvi pogledi su sve ređi i nikada mi nisu smetali – kaže Čavez.

Kako ističe, voli srpsku tradiciju i srpsku muziku, a ima i omiljene pesme koje sluša sa prijateljima u domu.

Najviše voli "Slučajno" od Saše Kovačevića i "Ime i prezime" od Cece Ražnatović, mada ima još puno pesama koje rado sluša.

Gde god da ode, uvek se oduševi srpskim gostoprimstvom, ali i nadaleko čuvenom domaćom rakijom i mućkalicom.

- Nacionalna kuhinja je odlična. Sarma, ajvar i vaš sir imaju odličan, originalan ukus. Oduševilo me je što sam probao nešto što ne postoji nigde u svetu i čime možete samo vi da se pohvalite - kaže Čaves.

Noćni život glavnog grada je dobro upoznao jer često izlazi, a Beograđanke ga ostavljaju bez daha.

Foto: Facebook

- Susretao sam žene neverovatne lepote. Nisam znao da su Srpkinje tako lepe. To je još jedna stvar po kojoj bi mogli da vas prepoznaju u svetu – smatra Čaves.

Čaves je putovao po Srbiji, obišao je brojne gradove i znamenitosti, a najviše mu se dopao jug Srbije i Vranje.

- Vranje je vrlo mirno i tiho, a baš to mi je odgovaralo nakon meseci provedenih u velikom, bučnom gradu kao što je Beograd – rekao je.

Porodicu je poslednji put video 2013. godine i, iako ih neće videti još neko vreme, kaže "da je život pun odricanja", te da vreme provedeno u našoj zemlji nikada ne bi menjao i nikada neće zaboraviti.

Kada završi studiranje planira da se vrati u svoj rodni grad i državu, da tamo nastavi da gradi budućnost, a u Beograd i Srbiju će se uvek rado vraćati.

I. Petrović

#Angola

#Beograd

#Jezik

'