AKTUELNO

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević obišao je danas Prvu kragujevačku gimnaziju, koja je pretrpela velika oštećenja usled požara u noći između srede i četvrtka.

- Danas smo ovde da pokažemo da je Ministarstvo prijatelj koji razume nevolju koja je pogodila jednu od najboljih škola u Srbiji - rekao je nakon obilaska škole ministar Šarčević.

On je naglasio da svrha poseta nije samo davanje podrške, već prevashodno da se na licu mesta vide razmere štete i u saradnji sa Gradom dogovori sanacija objekta. Namera je da ubrzamo procedure i da u što kraćem roku obnovimo uništeno, poručio je ministar. Šarčević je dodao da je škola već aplicirala za sredstva Ministarstva za nekoliko projekata, što je olakšavajuća okolnost, jer je dokumentacija pripremljena.

Foto: Pink.rs

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić istakao je da je gimnazija institucija na koju je ponosan ceo grad i da su svi Kragujevčani potrseni onim što se dogodilo. Najvažnije je da školu što pre osposobimo za odvijanje nastave, a grad će se finansijski i organizaciono uključiti u obnovu škole, rekao je Nikolić i dodao da će lokalna samouprava učiniti sve da ubrza izdavanje potrebnih dozvola.

Foto: Pink.rs

Od prvog trenutka imali smo stalnu komunikaciju i podršku Ministarstva i Grada što je od velikog značaja, rekla je direktorka škole Slavica Marković. Nastava nije ugrožena, a da li će početi 9. januara zavisi od toga da li će neprijatni mirisi biti eliminisani iz škole.

Preliminarna procena je da će za obnovu školskih prostorija biti potrebno više od 14 miliona dinara. Tom procenom nisu obuhvaćeni troškovi nabavke inventara.

#Ministarstvo prosvete | nauke i tehnološkog razvoja

#Mladen Šarčević

'