AKTUELNO

Suštinske poruke Božića sadržane su u samom pozdravu "Mir Božiji, Hristos se rodi" i odnose se na mir i radost, u srcu i u međuljudskim odnosima, podseća pred ovaj veliki praznik protojerej, profesor dr Ljubivoje Stojanović.

- Mislim da je uvek problem kada čovek ne ceni život dovoljno, ni život drugoga ni svoj život. Kada sebi da za pravo da može da eliminiše, skraćuje, oduzima...Poruka Božića jeste da Bog smatra da ne gubi time što ulaže u čoveka, jer tim ulaganjem on pokreće čovekovo stvaralaštvo i zajednicu Boga i čoveka - kaže Stojanović.

Podseća, da je suština praznika posvećenog rođenju Hrista u blagoslovima i dobrim željama i da ne treba mešati sujeverje i "predavanje slučaju" sa verom.

- Neko misli, ja sam stavio ikonu i badnjak u auto i sad mogu da vozim bez poštovanja pravila, e pa prijatelju ne može tako. Time što si stavio badnjak i ikonu preuzimaš veću odgovornost  - kaže Stojanović i dodaje da to što svaki kraj, svako selo, svaka kuća ima svoje običaje u slavljenju Božića predstavlja želju Crkve da promoviše slobodu.

- Forma je jedno, a suština drugo - objašnjava Stojanović i dodaje da ne treba praznik svoditi na običaje, već na ono što on jeste, proslava čina bogorođenja.

Foto: Tanjug

Ističe, da je uoči Božića najvažnije da čovek posti, da se pričešćuje, ispoveda, da se moli i gradi mir u svome srcu.

On je svim građanima povodom Božića poručio da treba da pokušaju da se pomire sa onima sa kojima nisu u ljubavi, da pokušaju da nikome ništa ne duguju i da se pomire sa sobom i drugima.

- Kako kaže Jevanđelje i Novi zavet, da ne budemo ništa dužni osim da ljubimo jedni druge. Ne uskraćujmo jedni drugima ljubav i pokušajmo da imamo mir sa svima, kako bi videli kako je lepo živeti u miru i kakav je blagoslov imati mir u srcu - kaže Stojanović.

Pravoslavni Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski Irinej, sa svim Arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve, uputio je Božićnu poslanicu sveštenstvu, monaštvu i svim sinovima i kćerima naše svete Crkve, uz radosni BOŽIĆNI pozdrav: MIR BOŽJI – HRISTOS SE RODI!

- Ne bojmo se! Umesto ovozemaljskih briga i straha, molimo se da mir Božji danas ispuni naša srca! To je mir koji nije pasivnost i ravnodušnost nego dinamična, stvaralačka i, povrh svega, neprestano aktivna sila koja ima moć da preobražava, kao i da donosi spasenje ne samo nama već i ljudima oko nas - rekao je Patrijarh srpski Irinej.

Foto: Printscreen

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je juče Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Irineju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Božić i Novu 2018. godinu po Julijanskom kalendaru.

U čestitki kaže:

Vaša Svetosti, Vama, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, od srca čestitam praznike Hristovog rođenja i želim srećnu i blagoslovenu Novu 2018. godinu. Neka nas rođenje Bogomladenca nadahne da osnažimo vrline mira, ljubavi i tolerancije i da dane praznika provedemo u miru, radosti, blagostanju i svakom dobru.

Mir Božiji, Hristos se rodi! Srećna i blagoslovena Nova godina!"

Foto: Tanjug

I predsednica Vlade Ana Brnabić čestitala je Božić patrijarhu srpskom gospodinu Irineju i vernicima koji slave po Julijanskom kalendaru, uz želju da praznik provedu u miru i dobrom raspoloženju sa porodicama i prijateljima.

Foto: Tanjug

I prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je Božić Patrijarhu srpskom Irineju i svim građanima Srbije u zemlji i rasejanju koji ovaj praznik slave po Julijanskom kalendaru, sa željom da Božić proslave u miru i dobrom zdravlju, sa svojim najbližima u ljubavi i slozi.

Foto: Tanjug

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, uputio je danas najiskrenije čestitke.

- Dan Hristovog rođenja je velika radost za sve hrišćane koji nas uvek iznova podseća da su ljubav, poštovanje, zajedništvo i solidarnost temeljne vrijednosti na kojima se gradi poverenje, vera i nada u bolje sutra i opšti napredak - istakao je Dodik.

Foto: Beta

Božić je patrijarhu Irineju, arhijerejima SPC, sveštenstvu i građanima Srbije pravoslavne veroispovesti čestitao i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

- Sve ono što s hrišćanskom skromnošću, posvećenošću i ljubavlju činimo za dobrobit naše Države i Crkve, duboko verujući da svojim radom i delovanjem doprinosimo opštem dobru, čini nas bližim i dostojnim da se čista srca radujemo božanskom životu Hristovom. U hrišćanskoj ljubavi i željama za zdravlje i napredak naše Crkve, mir Božiji - Hristos se rodi – naveo je Antić.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je u sbojoj čestitiki napisala:

U ime Narodne skupštine i svoje lično ime najiskrenije čestitam najradosniji hrišćanski praznik Božić. Neka Božić, kao simbol rađanja i zajedništva, probudi u svima nama vrednosti razumevanje i poverenja, tolerancije, solidarnosti i ljubavi kao ideje vodilje kroz svakodnevni život. Neka nam Božić donese snagu da se izborimo sa svim izazovima i neka ispuni svaki dom toplinom, radošću i slogom. Mir Božiji, Hristos se rodi!

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je:

Svim građanima Srbije od srca želim da čestitam božićne praznike. Neka vama i vašim porodicama Badnje veče donese toplinu, spokoj i ljubav, a Božić zdravlje, duhovnu radost i veru u bolje sutra.

#Božić

#čestitka

'