AKTUELNO

Nacrt zajedničke deklaracije Republike Srpske i Srbije o opstanku srpskog naroda je pri samom kraju, ali je ostalo da se doteraju neke finese, kaže dekan Pravnog fakulteta i član tima koji radi na tekstu deklaracije Sima Avramović.

- Iako će se on popularno zvati deklaracijom, koja znači proklamaciju ili nešto što se želi, akt koji se priprema ipak će imati više pravni nego politički karakter - rekao je Avramović za Novosti.

Kako ja dodao, on će imati i međunarodno utemeljenje jer se naslanja na sporazum o specijalnim vezama, koji je u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Podseća se da će zajednička deklaracija Republike Srpske i Srbije o opstanku srpskog naroda biti predstavljena na Dan državnosti, 15. februara.

Dodik je ranije rekao da je tekst zajedničke deklaracije usaglašen i da će ga oba parlamenta usvojiti do Sretenja, Dana državnosti Srbije.

- Formalni dokument će se zvati Aneks sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, jer mi želimo da to usvoje dva parlamenta i da se to potpiše. Taj dokument je gotov. Polovinom februara je Sretenje i Dan državnosti Srbije. Nekoliko dana pre toga bi parlamenti usvojili deklaraciju, a na Sretenje bi to promovisali. To je definitivni dogovor - rekao je ranije Dodik.

Novosti napominju da deklaracija treba da obuhvati pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravno na izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturnoistorijskog nasleđa i pravno na informisanje na srpskom jeziku.

Pored Avramovića, u timu iz Srbije, koji priprema tekst deklaracije, još su i dekan Filološkog fakulteta u Beogradu prof.dr Ljiljana Marković, profesor Pravnog fakulteta Mirko Vasiljević i predsednik Matice srpske Dragan Stanić, kao i lingvisti i stručnjaci za lingvistiku.

Pročitajte još: PAŽNJA: Kolovozi vlažni, magla na Kopaoniku i Crnom Vrhu

#Sima Avramović

#deklaracija

#pravni fakultet

'