AKTUELNO

Samo ukoliko smo solidarni, ako pokažemo brigu i empatiju jedni prema drugima možemo ulagati u zajedničku budućnost i razvijati nenasilno društvo kojem težimo, izjavila je danas potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudske solidarnosti, istakla da u vremenu globalizacije, razvoja informacionih tehnologija i rasta nejednakosti u svetu, solidarnost među ljudima sve više dobija na važnosti.

- Današnji dan je prilika da se podsetimo pravih vrednosti, potrebe za međusobnim razmevanjem, poštovanjem i pomaganjem - rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je u saopštenju navela da nije slučajno da se Međunarodni dan ljudske solidarnosti obeležava baš u decembru - mesecu radosti, slavlja i darivanja.

Foto: Tanjug

- Na nama starijima je da učimo decu da brinu jedni o drugima, da se poštuju i pomažu. Siromaštvo i bolesti su deo naše svakodnevice i zato je važno da zajedno radimo kako bi pomogli onima kojima je pomoć potrebna - rekla je ona.

Mihajlovićeva, koja predsedava Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, istakla je da solidarnost podrazumeva i pružanje podrške ženama žrtvama nasilja.

- Ohrabriti žene da prijave nasilje, ne okretati glavu pred nasiljem i pružiti pomoć i podršku žrtvama nasilja deo je ljudske solidarnosti. Brinimo jedni o drugima zarad lepše zajedničke budućnosti - zaključila je Mihajlovićeva.

Međunarodni dan ljudske solidarnosti ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija 2006. godine i obeležava se svakog 20. decembra.

Pročitajte još: Kamioni na prelazu Gradina sa Bugarskom čekaju SEDAM SATI, za putnička vozila nema zadržavanja!

#Ljudi

#Zorana Mihajlović

#solidarnost

'