AKTUELNO

On se sastao sa ministarkom odbrane BiH Marinom Pendeš, sa kojom je razgovarao i o budućnosti, položajima odbrambene industrije, zajedničkom nastupu i partnerstvu koje dve zemlje mogu pružiti jedna drugoj.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas u Sarajevu da je cilj Srbije mirna i stabilna Bosna i Hercegovina.

- Želim da zahvalim na srdačnoj dobrodošlici, Srbiji je najvažnija mirna i stabilna BiH, u kojoj se ljudi i narodi dobro osećaju i koja se razvija. Mi imamo dosta prostora za saradnju - kazao je Vulin posle sastanka s ministarkom odbrane BiH Marinom Pendeš.

On je kazao da se u Vojnoj akademiji u Beogradu školuje 27 oficira Oružanih snaga BiH, dodavši da je Srbija "srećna što može na njih preneti znanja i iskustva kako bi od njih napravili dobre oficire koji će brinuti o bezbednosti svoje zemlje".

Vulin je dodao da je s ministarkom odbrane BiH razgovarao i o budućnosti, položajima odbrambene industrije, zajedničkom nastupu i partnerstvu koje dve zemlje mogu pružiti jedna drugoj.

Foto: Tanjug

- Verujem da zajedničko poznavanje međunarodnog prava može doprineti boljem razumevanju - kazao je Vulin. Navodeći da je Srbija "apsolutno okrenuta miru", on je istakao da je Srbija, kao regionalni faktor, jedan od garanta mira.

- Nikada nijedna teška ili preteška izjava nije došla iz Srbije. Podsećam vas da je pre nešto više od dve godine došlo do pokušaja ubistva Aleksandra Vučića i još uvek nemamo odgovor na to. Ja vam garantujem da se tako nešto desilo u Srbiji, mi bismo učinili sve da se krivac i odgovorni nađu do sada - kazao je Vulin povodom napada na Vučića u Potočarima tokom komemoracije srebreničkim žrtvama.

Foto: Tanjug

Ministarka odbrane BiH Marina Pendeš rekla je da je plan aktivnosti između dve zemlje skoro u potpunosti ispunjen.

- Plan aktivnosti i svega što smo planirali je skoro u potpunosti ispunjen, s tim da smo dali dodatne ideje o boljoj saradnji i razmeni oficira. Zahvalni smo ministru Vulinu koji je za vreme požara dao svoje resurse na raspolaganje - kazala je Pendeš.

Ona je istakla da zajednički zaključak današnjeg sastanka jeste da su mir i stabilnost zajednički ciljevi obe zemlje.

Foto: Tanjug

- Zajednički smo se usaglasili da je mir i stabilnost nešto što je zajedničko za obe zemlje. Zajednički učestvujemo u Medical Task Forces, a usaglasili smo da u okviru javnih nabavki možemo razgovarati o boljoj saradnji, kako bismo iskoristili resurse u Srbiji i BiH. Ocenjujem da je ova poseta jako bitna, da je poseta prijateljske zemlje i da je bitna za celi region - naglasila je Pendeš.

Ministar odbrane Srbije danas će posetiti i Banjaluku, gde će se sastati s predsednikom i premijerkom RS, Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović.

Pročitajte još: Uskoro sređivanje podzemnih prolaza u Beogradu!

#Aleksandar Vulin

#Ministarstvo odbrane

#Poseta

#Sarajevo

'