AKTUELNO

Na donatorskoj večeri je najavljeno i da će u martu biti održan veliki humanitarni koncert u znak sećanja na Marinka Madžgalja

Donatorskom večerom u hotelu "Kraun Plaza", večeras je počelo sa radom Humanitarno udruženje "Marinko Madžgalj", čiji je cilj podizanje svesti o raku pankreasa i značaju prevencije i rane dijagnostike, ali i čuvanje sećanja na prerano preminulog glumca.

Osnivač Udruženja i predsednik Srpskog pankreasnog kluba prof. dr Dejan Radenković rekao je da su podaci poražavajući kada je u pitanju rak pankreasa i da je u svetu 2015. godine od te bolesti obolelo 337.000 ljudi, a da je umrlo oko 330.000.

Radenković je rekao da je to jedan od nasmrtonosnijih oblika raka iako nije tako čest.

- To je četvrti po učestalosti rak koji se javlja u digistivnom traktu, odnosno šesti od svih oblika raka kod muškaraca i osmi po redu po učeštalosti kod žena - kazao je on.

Radenković je podsetio da su od raka pankreasa umrli i Lučano Pavaroti, Patrrik Svejzi, Stiv Džobs, ne zato što medicina u tim zemljama nije razvijena nego zato što svetska medicina nema odgovor na to.

Donatorska večera organizovana je sa ciljem da se prikupe sredstava za edukaciju zdravstvenih radnika, a član UO Udruženja Lazar Đurović kaže da se ciljevi Udruženja ne iscrpljuju time.

- Želimo da podignemo nivo svesti o toj opakoj bolesti budući da su prevencija i rana dijagnostika od velikog značaja za dalje lečenje. Naš cilj je da čuvamo i sećanje na lik i delo Marinka Madžgalja, izvanrednog glumca i jednog od najvećih boraca sa ovom bolešću koje sam ja poznavao - rekao je Đurović.

Pored lekara i predstavnika raznih kompanija, ideju o osnivanju Udruženja podržali su i kolege i prijatelji Marinka Madžgalja: Ognjen Amidžić, Andrija Milošević, Gordan Kičić, Nebojša Glogovac, Tihomir Stanić, Branimir Brstina, Radoš Bajić, Vuk Kostić, Jelena Đokić, Nenad Okanović, Sergej Chetković, Marko Kon, Tijana Dapčević i drugi.

- Za sebe bih prvo mogao da kažem da nisam ažuran kada je u pitanju prevencija i sam sebi pokušavam da podignem svest o tome, pa ću lakše moći iz prve ruke da podstaknem i druge da to rade - kaže glumac Andrija Milošević.

On smatra da to treba početi još u školama sa sistematskim pregledima da se deci "ubije" strah od doktora u samom početku da bi kasnije odlazak lekarima kao vid prevencije bio normalan.

- Naši roditelji nisu išli kod lekara dok ne bude najgore i nama je to u tradiciji. Mi bismo voleli da tu lošu tradiciju prekinemo. Imamo dobre doktore, vrhunske specijaliste, a bolujemo od raznoraznih bolesti i umiremo jako mladi - rekao je Milošević, dodavši da bi Udruženje trebalo da bude dobar vid edukacije.

On je rekao i da bi Madžgalj, koji je prošle godine preminuo od raka pankreasa, podržao ideju osnivanja Udruženja i prisetio se da je bio čovek koji je u svemu negativnom tražio nešto pozitivno.

Glumac Tihomir Stanić se prisetio da je Marinko Madžgalj bio čovek sa mnogo dara, koje nije stigao da iskaže.

- Bolest ga je sasekla u velikom zamahu. Nikad se nije plakalo u Ateljeu 212 kao za njim. Ono što je u ovoj akciji specifično jeste to što će ovo Udruženje da edukuje lekare, jer mi u mnogo čemu zaostajemo za svetom. Prevencija se kod nas zanemaruje - rekao je Stanić.

Glumac i muzičar Ognjen Amidžić se složio da je prvenstveni cilj Udruženja usavršavanje doktora i pomenuo da su članovi porodice Madžgalj rekli: Hajde da iz svega lošeg što se desilo, u budućnosti neko nešto dobro izvuče.

Na donatorskoj večeri je najavljeno i da će u martu biti održan veliki humanitarni koncert u znak sećanja na Marinka Madžgalja, kako bi se i na taj način pomoglo bolesnima, a sve u skladu sa motoom udruženja "Zajedno smo hrabriji".

#Andrija Milošević

#Marinko Madžgalj

#Ognjen Amidžić

'