AKTUELNO

Vulin je ocenio da su srpski vojnici u svakoj misiji "dostojno reprezentovali Srbiju".

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin posetio je danas pripadnike Vojske Srbije i Ministarstva odbrane koji su angažovani u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija UNFICYP na Kipru.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vulin je tokom obilaska kampa "Stefan Nemanja" ocenio da srpski vojnik na Kipru "dostojanstveno reprezentuje državu Srbiju, Vojsku Srbije i pokazuje da ono najbolje što mi imamo jesu ljudi".

- Pripadnici VS su se i na Kipru pokazali kao vrhunski profesionalci, ali i kao ljudi koji mogu da razumeju tudju muku i nevolju i koji su u stanju da izadju na kraj sa brojnim izazovima. Mi bar imamo iskustva kako to izgleda u medjuetničkim konfliktima, kada imate ljude koji žive veoma blizu jedni drugima a deli ih politika, istorija, sve ono što može život da učini veoma teškim - kazao je ministar.

Podsećajući da pripadnici Ministarstva odbrane i VS učestvuju u šest mirovnih misija UN i četiri pod komandom EU, Vulin je ocenio da su oni u svakoj misiji "dostojno reprezentovali Srbiju".

Foto: Tanjug

- Posle svake naše misije jave se predstavnici velikih, moćnih zemalja koji žele da naši mirovnjaci u nekim drugim misijama budu baš sa njima.

Postoji i jasan politički interes a to je širenje uticaja naše zemlje kao što postoji i jasan ekonomski interes jer u svim zemljama koje su pogodjene teškim vremenima, kada ona prodju, dolazi period obnove a nju obično sprovode oni koji su učestvovali i u sprovodjenju mira - naveo je Vulin.

On je ranije danas sa ministrom odbrane Kipra Hristoforom Hokaidisom potpisao Sporazum o razmeni i zaštiti tajnih podataka.

Foto: Tanjug

#Aleksandar Vulin

#Kipar

#Ujedinjene nacije

#Vojska

'