AKTUELNO

Grad je letos analizirao mrežu škola nakon čega je formirana komisija.

Neće biti škola u Beogradu koje će biti zatvarane, zbog manjka učenika, već bi trebalo da dobiju predškolska odeljenja, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

- Odluka je, i naša želja, da se nijedna škola ne zatvori, već da škole koje imaju manjak učenika dobiju predškolska odeljenja i da deca koja su u predškolsom uzrastu imaju svoja odeljenja u samoj školi, čime se jednim delom rešava problem nedostajućih mesta u vrtićima - rekao je Vesić.

Gradski menadžer je podsetio da je grad letos sproveo analizu mreže škola, nakon čega je formirana zajednička komisija Ministarstva prosvete i grada.

- Nema razloga da to ne sprovedemo, a onda više neće biti listi čekanja - poručio je Vesić.

Gradski menadžer je rekao da je neodrživa situacija da više od 10.000 zgrada nema skupštinu stanara i da ih niko ne održava.

Zakon će, dodao je Vesić, odvajati pravna od fizičkih lica, pa će pravna lica, banke, državni organi, škole, firme imati obavezu da održavaju fasade o svom trošku.

- Odluku o obnovi fasade zgrade u kojoj žive donose građani, ne mi u njihovo ime, ali ćemo zajednički da uređujemo fasadae, jer građani nemaju novca, kao kompanije, da to urade sami - rekao je Vesić.

Takođe, Gradsko stambeno će od Nove godine ponuditi nove usluge, a biće uvedena i mogućnost da građani, obnovu fasada koju izvodi to preduzeće, ubuduće plaćaju na 60, umesto na 24 rate.

J. Stanković

#Beograd

#Goran Vesić

#škola

'