AKTUELNO

Nedavno usvojeni paket zakona o obrazovanju je dobar i daće dobre rezultate. Ne vidim ništa loše u obrazovnim zakonima kaže za Pink kaže za Pink rektor univerziteta Megatrend, prof. dr Mića Jovanović.

- Glavni prigovori su da se ruši autonomija univerziteta, ali to apsolutno nije slučaj. To što mi smatramo autonomijom univerziteta je pod znakom pitanja jer autnomija nije da se u potpunosti razvlašćuje ministar prosvete. Svima smeta što sada ministar dobija šira ovlašćenja. Ali normalno je da ministar dobije šira ovlašćenja jer je do sada bio potpouno razvlašćen, jasan je Jovanović.

On je pohvalio napore Ministarstva prosvete da se poboljša obrazovni sistem u Srbiji.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

- Mislim da se ministar Šarčević dobro snalazi u svemu tome. Već je postavio nekoliko državnih sekretara koji su mladi ljudi, ljudi spremni da rade, koji imaju inspiraciju i znaju šta treba da se radi u visokoškolskom obrazovanju. Do ovog zakona najkritičnije je i bilo visokoškolsko obrazovanje, kaže Jovanović. On je objasnio i neke nedostatke i probleme sa kojima se visoko obrazovanje suočavalo u prethodnih nekoliko godina.

- Akreditaciona komisija više neće moći da da 75 dozvola za rad takozvanim visokim strukovnim školama od Zvečana bez Subotice bez elementarnih uslova, kao što je to radila u prethodne tri godine.

Jovanović se osvrnuo i na kritike reklame „Završi Megatrend i pali“.

- Megatrend je uvek išao korak ispred, nije tačno da ovom teramo mlade u inostranstvo reklamom „Završi Megatrend i pali“. Za egzodus mladih je kriva prethodna vlast, a ne Aleksandar Vučić ili Megatrend, zaključio je Jovanović.

#Obrazovanje

#Zakon

'