AKTUELNO

Marjanović je autor velikog broja fotografija iz balkanskih ratova i Prvog i Drugog svetskog rata.

Spomen-ploča prvom srpskom fotoreporteru Risti Marjanoviću otkrivena je danas u holu Doma Vojske Srbije povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Na otkrivanju spomen-ploče menadžer grada Beograda Goran Vesić rekao je da bez Marjanovića "velika pobeda (u Prvom svetskom ratu) nikada ne bi bila sačuvana" i da se o njoj ne bi toliko znalo.

On je dodao da je Marjanović ovekovečio pobede srpske vojske na Kolubari i Ceru, povlačenje preko Albanije i "sve tragedije kroz koje su prošli srpski narod i vojska u Prvom svetskom ratu".

Foto: Tanjug

- Zahvaljujući njegovim fotografijama u svetu su organizovane akcije pomoći srpskoj vojsci - u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, ali i Carskoj Rusiji - rekao je Vesić.

On je dodao da je Marjanović 1941. godine odbio je saradnju sa Nemcima i da je 1944. godine napravio fotografije oslobođenja Beograda.

Rista Marjanović svedoči o jednom vremenu, o 20. veku, kada smo kao država učestvovali u dva svetska rata. Beograd je u tom periodu pet puta razaran, a svaki put smo bili na pravoj strani istorije i imali prijatelje širom svete. Iz njegovih fotografija bi trebalo da naučimo da više nikada ne dovodimo svoju zemlju u situaciju da mora da bude razarana i da bude žrtva velikog sukoba. Njegove fotografije su veliko bogatstvo i važno je što su Vojska Srbije i Grad Beograd doneli odluku da čuvaju uspomenu na njega - rekao je Vesić.

Na samom zdanju Doma Vojske Srbije je otkrivena spomen ploča Risti Marjanoviću 20. oktobra ove godine, povodom beležavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

#Goran Vesić

#Spomenik

#Vojska

'