AKTUELNO

Na pružnom prelazu u Rakovici zabeležena je nesvakidašnja situacija. Voz se zaustavio i mašinovođa je signalizirao vozačima automobila da pređu. Da li je ovakva situacija u skladu sa zakonskim propisima i zbog čega rampa ne funkcioniše?

Mirjana Trifunović, pomoćnica ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture ističe da prema saobraćajnim pravilima uvek ima prvenstvo.

- Rampa je samo jedan od vidova zaštite - istakla je Trifunović i dodala das u Srbiji svi pružni prelazi osigurani.

Prema njenim rečima, 25 odsto je osigurano branicima, polubranicima i svetlosnom signalizacijom, a ostalih 75 odsto saobraćajnim znacima.

- Većina nesreća se dešava na ispravnim prelazima jer vozači automobile ne poštuju saobraćajne propise- navela je pomoćnica ministra.

Foto: Printscreen

Kako je dodala, za poslednje dve godine u Srbiji je rekonstruisano 87 pružnih prelaza.

Nenad Stanisavljević iz Železnica Srbije ukazuje da su za oštećenja na rampama odgovorni nesavesni vozači koji učestvuju u drumskom saobraćaju, a pokušavaju da zaobiđu rampe ili da prođu ispod njih.

Foto: Printscreen

Kako kaže mašinovođa koji je zakočio na pružnom prelazu i signalizirao vozačima da prođu ispoštovao je propisanu procedure.

- Ako putni prelaz ne radi obaveza mašinovođe je da stane, da dug zvučni signal i potom nastavi - objasnio je Stanisavljević.

Prema njegovim rečima, zbog krađe delova železniče infrastrukture ne radi 20 putnih prelaza.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Boris Antić kaže da su za šest godina na pružnim prelazima stradale 33 osobe.

- Pet ljudi godišnje strada na pružnim prelazima, a još 20 -ak bude povređeno. Osnovno je pravilo da se vozač automobila zaustavi na prelazu i neophodno je poraditi na edukaciji - naveo je Antić.

Foto: Printscreen

#Pruga

#Smrt

'