AKTUELNO

Ljudska pohlepa ne preza od zakona niti poznaje granice. Na šta su šverceri sve spremni da bi preko granice preneli robu i kako carinici pronalaze skrivene predmete?

Ivan Pejović, šef odseka Tehničke podrške Uprave carina istakao je da se carinici svakodnevno suočavaju sa krijumčarima, te da je Carina, sudeći po statistici, uspešna u suzbijanju nelegalnih radnji.

- Najsvežiji primer od 24. oktobra desio se na graničnom prelazu Gradina gde je kod 70-godišnje turske državljanke koja je putovala sa sinom pronađeno 266.000 evra. Novac je bio sakriven u automobilu. U jednoj torbici nalazilo se 125.000 evra, što je probudilo sumnje carinika da postoji još novca, pa je upućena na pretres, čime je u njenom donjem vešu pronađen ostatak novca, u apoenima od 500 evra - rekao je Pejović za TV Pink.

Foto: TV Pink

S obzirom na to da je reč o stranim državljanima, oni su prosleđeni sudiji za prekršaje, gde im je oduzeto 246.000 evra, a po 10.000 evra im je vraćeno, jer po zakonu toliko sme da se prenese preko granice, a sve preko toga mora da se prijavi. Dokazivanjem porekla novca, on ne bi bio oduzet, istakao je Pejović.

Rade Knežević, načelnik za analizu i upravljanje rizikom Uprave carina rekao je da je neizvesno za šta višak novca može biti iskorišćen, te da živimo u svetu u kojem je terorizam široko rasprostranjen i mora se voditi računa o bezbednosti.

- Logistika se naravno obezbeđuje novcem čije je poreklo uvek sumnjivo. Nema prostora luksuzu, pa se jedna baka ne treba smatrati bezazlenom osobu. Ako se sazna o krijumčarenju ili bilo kom drugom nelegalnom aktu državljanina neke druge države, šalje se informacija državi čije je lice državljanin - objasnio je Knežević za TV Pink.

Foto: TV Pink

- Desilo se nekoliko puta da je na osnovu naših informacija neko uhapšen u drugoj državi i ta saradnja je jako bitna - rekao je Knežević.

Pejović je objasnio da je zahvaljujući opremi nemoguće sakriti bilo šta u vozilu, jer se angažuju najmoderniji skeneri.

- Robu sakrivenu u, recimo, konzoli volana, nemoguće je otkriti bez skenera - rekao je Pejović.

Knežević je dodao da carinici neretko moraju da budu i psiholozi i otkriju po ponašanju pojedinca da li nešto krije.

- Radimo 24 časa, bavimo se prljavim poslom i guramo ruke tamo gde i ljudi i ne pomišljaju, među, recimo, i prljav veš - rekao je Knežević za TV Pink.

#Carina

#Granični prelaz

#Krijumčarenje

#Uprava carina

'