AKTUELNO

Po ugledu na Beograd u Kosovskoj Mitrovici otvoren je Naučno-tehnološki centar kroz koji je obezbeđen posao za 15 mladih programera.

Srednjoškolci iz svih krajeva naše zemlje, bez obzira na tip škole, a koji imaju interesovanje za prirodne, društvene ili tehničke nauke su dobrodošli da se prijave za učešće na programima ove prestižne institucije, rekao je Nikola Božić, programski direktor u Petnici.

Božić je gostujući na TV Pink rekao da poziv važi za sve koji bi želeli da uče i da se usavršavaju, rade u modernim laboratorijama, te da lošije ocene - poput trojke nisu razlog za diskvalifikaciju id a odličan uspeh nije obavezan.

On je ukazao da je interesovanje za programe Petnice uvek veliko i da se uvek prijavi više učenika nego što ta istraživačka stanica može da primi.

Foto: Printscreen

Kada je reč o finansiranju, Božić navodi da je se Petnica finansira uz učešće državnih organa, ali privatnog sektora.

- Obeležili smo 35 godina postojanja, zahvaljujući učešću privatnog sektora u finansiranju polaznici imaju priliku da usvoje nova znanja i nove tehnologije, ali da uvedemo programe za student i postdiplomce - istakao je Božić.

On je ukazao da je za mlade važna i podsticajna ravnopravnost da u dijalogu sa naučnicima, a to je ono što im Petnica pruža.

- Deca u Petnicu dolaze zbog znanja, kontakata i prilike da rade u kreativnom okruženju. Time što ne dobijaju nikakav sertifikat rešili smo se pritiska ambicioznih roditelja i nastavnika - rekao je Božić.

Član gradskog veća u Beogradu Dragomir Petronijević je ukazao da Naučno-tehnološki park u Beogradu zapošljava 560 mladih ljudi.

- Od zgrade duhova na Zvezdari napravili smo fabriku ideja. Tamo su ljudi koji su smislili solarni punjač, pametnu kutiju za lekove… - istakao je Petronijević.

Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, po ugledu na beogradski formiran je i Naučno- tehnološli park u Kosovskoj Mitrovici.

- Opremanje je najmanji deo posla, nabave se računari, oprema, nameštaj… Najteže je naći posao za te ljude. Mi smo uspeli, našli smo kompaniju koja je u Kosovskoj Mitrovici zaposlila 15 mladih programera. Opremanje je koštalo 2,5 miliona dinara i oni su trenutno na obuci - rekao je Petronijević.

#Kosovska Mitrovica

#Nauka

#Petnica

'