AKTUELNO

Počeo je da jača severni vetar što znači da će većina predstojećih padavina biti južno od Beograda. U centralnim, zapadnim i istočnim krajevima Srbije pašće velika količina padavina. U pojedinim mestima pašće za jedan dan količina padavina koliko inače padne za jedan mesec, kaže Nedeljko Todorović, meteorolog.

- To je razlog da se izda upozorenje. Ciklon obično dolazi preko sredozemlja, ovoga puta je došao direktno sa severozapada. Centar ciklona je na jugu Balkana i kreće se ka crnom moru, naglašava Todorović.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

On kaže da će u narednih nekoliko dana vreme biti promenljivo.

- U narednih nekoliko dana biće velikih temperaturnih amplituda, četvrtak i petak ujutru biće veoma hladno, dok će tokom dana biti i 20 stepeni. Za vikend već dolazi novi hladniji front sa padavinama tako da građani treba da spreme duboke cipele i dobru jaknu, zaključuje Todorović.

Goran Nikolić, pomoćnik načelnika sektora za vanredne situacije u Srbiji kaže da se svakodnevno prati situacija a tim za poplave je pripravan.

Foto: Printscreen Youtube

- Ako se setimo poplava iz 2014. promenilo se dosta toga, promenila se i svest ljudi i nema više „zatrpavanja“ vodotokova, bacanja smeća i slično. Sistem je znatno jači i bolji u smislu reagovanja, od štabova za vanredne situacije u velikoj većini lokalnih samouprava, tvrdi Nikolić i dodaje da kada situacija prevaziđe lokalni nivo onda regionalni i republički štab reaguju.

Nikolić naglašava važnost regionalnih timova za reagovanje u vanrednim situacijama.

- Sektor za vanredne situacije formirao je još četiri regionalna tima za reagovanje u poplavama a naš je cilj da svaki region ima svoj tim. Pre 2014. imali smo samo pet „pokrivenih“ regiona, zaključuje Todorović.

#Nedeljko Todorović

#Služba za vanredne situacije

'