AKTUELNO

Vašington je odlučio da napusti Unesko zbog rezolucija te organizacije koje američka administracija smatra antiizraelskim. Američka odluka je doneta zbog odnosa prema Izraelu i nasleđu na palestinskim teritorijama.

Stanko Crnobrnja, profesor sa Fakulteta za medije i komunikaciju, smatra da odluka da Amerika izađe iz UNESK-a nije iznenađenje, jer duže vreme daje signale da će to da uradi.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-To je još jedan od probnih balona da se faktički ispita snaga organizacije Ujedinjenih nacija kojom uopšte nije zadovoljna Amerika već duže vremena. Ovaj potez samo signalizira nastavak onoga što je predsednik Tramp najavio, a to je njegova parola „Amerika na prvom mestu“. To znači da će Amerika i dalje da nastavi svojim unelateralnim potezima da ugrožava međunarodni poredak tako kako ona misli da može i tako kako ona misli da treba. Ovo je samo jedan meki udarac u telo UN-a, ali udarac sa dosta posledica, jer ne zaboravimo da je Amerika jedan od najvećih finansijera UN-a. A za sada samo UNESK-u duguje preko 500 miliona dolara u propuštenim članarinama koje je prestala da plaća još 2011. godine. Ovo je sve zajedno očekivano i sve je u sklopu politike Trampa – istako je Crnobrnja.

Crnobrnja dodaje da SAD ima uigran sistem vruće-hladno i da će ostati prisutne u nekom obliku.

-Amerika je na UNESK-o locirala kao jednu vrstu reinkarnacije nesvstanog pokreta gde oni vide veliki broj članova te organizacije kako su udruženi protiv Amerike u donošenju raznih rezolucija koje Amerika ne odobrava pa čak smatra protivnim njihovom načinu života, uverenjima... Sve to Amerika ne prihvata, ali želi da bude u toku, bar kao posmatrač – rekao je Crnobrnja.

Luka Mičeta, novinar i publista, rekao je da je izlazak Amerik iz UNESK-a može da zabrine one ljude koji vole i cene kulturu u celom svetu.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-SAD je zemlja koja je na tom polju dala najviši doprinos počev od finansijskog, iako nije plaćala članarinu. ja bih voleo da će predsednik Tramp da povuče tu odluku, da se nađe neki kompromis, neko rešenje. Inače svetska kulturna baština u velikoj meri je ugrožena. Ovo može da bude ozbiljan udarac za svetsku kulturnu baštinu – ističe Mičeta.

#Amerika

#Stanko Crnobrnja

#Televizija Pink

#kultura

#unesco

'