AKTUELNO

Internet u Srbiji svakodnevno koristi 3,1 milion stanovnika.

U naredne četiri godine svako domaćinstvo u Srbiji trebalo bi da ima pristup brzom internetu.

Ukoliko se taj ambiciozni cilj ostvari, to će povećati BDP za jedan, odnosno 1,5 odsto, ocenio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Otvarajući ovogodišnju regionalnu konferenciju o informacionim i komunikacionim tehnologijama, Telfor 2016, Ljajić je ukazao na značaj tog sektora rekavši da će Evropska unija do 2020. uložiti dodatnih 20 milijardi evra u razvoj digitalnih tehnologija i informacionih mreža.

Kada je reč o upotrebi IT tehnologija u Srbiji postoji konstantan blagi rast, pa je tako broj domaćinstava koja poseduju računar dostigao 65 odsto, onih koja imaju internet priključak 64 odsto, a priključak za brz internet 58 odsto.

- U Srbiji internet svakodnevno koristi 3,1 milion stanovnika, što je za 150.000 više nego prošle godine i po globalnim listama Srbija se u ovom sektoru nalazi na oko 50. mesta - rekao je Ljajić.

Ministar je dodao da je cilj uspostavljanje širokopojasne telekomunikacione mreže. što je jedna od ključnih mera u reformskom programu Vlade Srbije.- Želimo da do 2020. svako domaćinstvo ima pristup brzom internetu - rekao je Ljajić.S.M.

#Internet

#Rasim Ljajić

#Srbija

'