AKTUELNO

Na teritoriji Beograda od 29. septembra do 2. oktobra u vazduhu je detektovano prisustvo RUTERIJUMA 106.

Maja Eremić Savković, pomoćnik direktora Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja, nuklearna sigurnost Srbije, rekla je da RUTERIJUM 106 zvuči opasno, ali s obzirom da je pod kontrolom što se tiče merenja, kako je navela, sva dosadašnja merenja njihove ovlašćene labaratorije sem što je detektovan, ovaj veštački radio nuklid, nije opasan po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Izmerene koncentacije su izuzetno male, odnosno niske. Na portalu za razmenu informacija između nas i Atomske agencije u Beču nije bila informacija da je detektovan ovaj veštački radio nuklid u centralnom delu Evrope, pa i u našoj zemlji. Njega su detektovale mreže labaratorinja koje se bave istraživanjima, a u pitanju su labaratorije koje imaju vrlo specifičnu opremu i jesu ga detektovale, kako u Beču, u Austriji, tako u Češkoj, pa i u našoj Labaratoriji za nuklearne nauke u institutu Vinča – rekla je Eremić Savković i dodala:

-S obzirom da ne postoje zvanične informacije, ne možemo zvanično da nastupama, pa u tom kontekstu nismo ni obavestili javnost da se tako nešto desilo.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Eremić Savković kaže da su oni obavestili o ovome nadležno ministarstvo i da država ima sve informacije, pa tako bilo šta da se desi u ovoj oblasti, merenje radioaktivnosti u životnoj sredini.

-Ono što je bitno, s obzirom što je izmeren u vazduhu pojedinačno, RUTERIJUM 106, odmah se otklanjaju sumnje da je bilo ikakve nukleaarne probe ili da se desio neki nuklearni akcident. Ali s obzirom da se ovaj radio aktivni element koristi u indusriji mdicini, moguće je da je u procesu proizvodnje negde... – reklaje ona i dodala:

-Pratiće se procene iz sata u sat. Naši su rezultati pravi i ne vidim prostora da se bilo šta krije.

#Beograd

'