AKTUELNO

Ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić, izjavio je da očekuje da će nedovoljan broj zaposlenih u inspekcijskim službama biti rešavan naredne godine i da racionalizacija i zabrana zapošljavanja u javnom sektoru "ne znači nemogućnost novih prijema".

Ministar je rekao da je primenom racionalizacije najviše pretrpela inspekcijska služba, pa se dešavaju, kako je rekao, paradoksalne situacije da u pojedinim okruzima inspekcijski nadžor obavlja samo jedna osoba.

"U Jablaničkom i Pčinjskom okrugu radi samo jedan zdravstveni inspektor, u Nišavskom okrugu takođe. Imamo situacije da na lokalnom nivou, jedan inspektor obavlja poslove četiri različite inspekcije što je neodrživo" kaže Ružić koji se danas sastao sa Koordinacionom komisijom koja kontroliše i rad 40 republičkih inspekcija.

Prema podacima Komisije u Srbiji jednan inspektor dolazi na 1.200 građana, a u Evropi na 780 građana.

Ta činjenica, smatra Ružić, ukazuje na potrebu za kadrovskim obnavljanjem kako bi inspekcijske služne radile u skladu sa strategijom vlade u borbi protiv sive ekonomije i u interesu privrede i građana Srbije.

OTKRIVAMO: Da li u slučaju UBISTVA JELENE MARJANOVIĆ ima delovanja SEKTI (VIDEO)

"Očekujem da sledeća godina bude godina optimizacije, a ne racionalizacije koja je kod nekih postala eufemizam za otpuštanje. Mislim da se sada otvara nova epoha u kojoj ćemo na optimalan način zapošljavati u onim službama, pa i u inspekcijskim, da bismo postigli ciljeve koji su potrebni i vladi i građanima", rekao je Ružić.

On je dodao da je primenom Zakona o inspekcijskom nadžoru, koji je usvojen 2015. godine, u protekle dve godine rad inspekcijskih službi postao transparentiji, a priveredni ambijent daleko predvildljiviji.

Ministar je naglasio da je važno je da građani i privrednici ne shvataju rad inspekcijskih službi kao kažnjavanje jer oni sada imaju i savetodavnu funkciju.

Rad inspekcijskih službi je u funkciji bezbednosti svih građana kada koriste neki proizvod, šalju dete u školu ili vrtić, odlaze u restoran, plaćaju porez... Inspekori nisu neprijatelji, oni rade u interesu svih nas", rekao je Ružić.

Pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, zadužena za sektor tržišne inspekcije, Lidija Stojanović, najavila je da je sledeći korak u reformi inspekcijskih službi do kraja 2018. godine uvođenje "E-inspektora", jedinstvene platforme za rad i izveštavanje svih 40 inspekcija.

Kao jedan od rezultata u borbi protiv sive ekonomije Inspektorat za rad navodi da je u prvih sedam meseci ove godine zatekao 13.716 radnika "na crno" od kojih je 12.861 posle nadžora zasnovalo radni odnos.

#Branko Ružić

#Posao

#Zaposleni

'