AKTUELNO

Tokom idućeg meseca rumunska "Hodroelektrika" obezbediće Srbiji jedan brod - ledolomac, dogovorile su se "Elektroprivreda Srbije" i ova rumunska kompanija, pišu "Novosti".

- Rumunska strana se obavezala da do novembra ove godine obezbedi jedan brod ledolomac - rekao je v.d.direktora EPS-a Milorad Grčić.

Sastanak na rumunskoj strani hidroelektrane "Đerdap 1" održan je prošle nedelje, a čelni ljudi ova dva preduzeća, Milorad Grčić i Bogdan Nikolaje Badea postigli su prve dogovore posle više godina komplikovane komunikacije.

- Mi već imamo jedan ledolomac "Greben" i veoma sam zadovoljan sto smo uspeli u tome da naredne zime imamo dva ledolomca na Dunavu - rekao je Grčić.

Prema njegovim rečima, važno je i to što je dogovoreno da postoji maksimalna sinhronizacija rada turbina na srpskoj i rumunskoj strani HE "Djerdap 1" kako prilikom proizvodnje tako i tokom remonta.

Prošle zime zbog zaleđenog Dunava naša hidrocentrala je radila smanjenim kapacitetima, a novi ledolomac će omogućiti da se u slučaju ponovnog zamrzavanja reke brže probije plovni put.

Na sastanku je dogovoreno i da se u narednom periodu zajednički saniraju ostećenja na podvodnom delu brane koje je izazvano višedecenijskim prelivanjem vode sa velike visine kao i da se poštuje ugovor dve drzave iz 1963. godine.

#Ledolomac

#Rumunija

'