AKTUELNO

Ova država se nalazi u Srednjoj Americi.

Kostarika na istočnoj strani izlazi na Karipsko more, a na zapadnoj na Tihi okean ukupna dužina njene obale je 1290 km, od toga je 212 km karipska, a 1016 km pacifička obala.

Duž ovih obala nalazi se oko 300 različitih plaža: pesak varira od bele, crne ili braon boje, na nekim plažama razbacano je kamenje, druge su prekrivene mekanim peskom...

Foto: Pixabay.com

Kostarika obuhvata nekoliko ostrva, a ističe se Kokosovo ostrvo, zbog svoje udaljenosti od obale (480 km). Ovo ostrvo okružuju duboke vode, a različite morske vrste koje tu plivaju, magnet su za turiste ronioce. Vlažna okeanska klima uticala je na razvoj jedinstvenog ekosistema tropske kišne šume, zbog čega je upisan na Uneskov spisak Svetske baštine u Americi. Interesantno je i ostrvo Kalero, najveće ostrvo Kostarike (151 km2).

Foto: Pixabay.com

U Kostariki se nalaze dva vulkana: Irazu (3432 m) i Poas (2708 m). Irazu se nalazi u centralnom delu zemlje i najviši je vulkan Kostarike. Ime vulkana znači „brdo koje grmi“. Poslednja erupcija Irazua desila se 1994. godine. Ako spadate u hrabrije ljude i ako želite da priuštite sebi skok adrenalina, krenite ka aktivnom vulkanu Arenal, koji se nalazi na istoimenom jezeru. Do 2010. godine, Arenal je bio najaktivniji vulkan Kostarike i jedan od deset najaktivnijih na svetu. Područje oko vulkana tradicionalno je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija Kostarike.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

To važi i za glavni grad – San Hoze (San Jose), u kojem se nalazi najlepša građevina u zemlji, renesansno pozorište Teatro Nacional. Kafa je u ovoj zemlji nacionalni napitak. Ako svratite do Esquina del Cafe, ovaj omiljeni napitak će na vaš sto stići pravo s plantaže kafe, neprerađen i bez raznih dodataka. Pored kafe, u Kostariki se uzgajaju banane, kakaovac, šećerna trska, uljana palma.

A ako želite da probate raznovrsnu kuhinju ove zemlje bogatu ribom i plodovima mora, najbolje bi bilo da se za restorane raspitate među lokalnim stanovništvom. Stanovnici Kostarike su 87 odsto Kreoli. Oni se uglavnom bave stočarstvom, preradom svile, ribarstvom, šumarstvom i, naravno, turizmom. U zemlji ima i nalazišta zlata, srebra i hematita.

U Kostariki su veoma popularni kanopi - izleti, prilikom kojih posetilac može da upozna kišnu šumu iz vazduha, odnosno sa krošnji drveća.

Foto: Pixabay.com

Najveće celovito područje zaštićene prirode u Srednjoj Americi je nacionalni park „La-Amistad“ koji uključuje i prostrana područja susedne Paname. Ovaj predeo površine 600.000 hektara turizam je jedva dotakao. Ko želi da obiđe ovu gotovo nedirnutu divljinu mora da ima potrebnu opremu i da bude spreman i na neke sitne neugodnosti.

Jednim od najlepših zaštićenih područja Kostarike smatra se rezervat šume „Monteverde“ koji godišnje privuče desetine hiljada turista.

Turistima je primamljiv i park Tortuguero obuhvata 23 kilometara dug deo karipske obale, kao i više močvarnih područja u zaleđu.Slavu je stekla i istoimena plaža na koju dolazi na hiljade kornjača kako bi u pesak položile svoja jaja.

Kostarika svojim turistima nudi veliki izbor plaža na dva okeana.Većina tursitičkih plaža se nalazi na obali Tihog okeana, naročitu na severu zemlje, na poluostrvu Nikoja.Ova zemlja vrvi od leptira različitih vrsta leptira, a poznata je i po različitim vrstama kafe.

Č.N.

#Kostarika

#Putovanja

'