AKTUELNO

Ukoliko klijent želi da osigura kredit kod Nacionalne korporacije onda će imati nižu kamatnu stopu, a to je zato što banka onda ima veću sigurnost da će on plaćati svoj kredit - rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Banke u Srbiji građanima su nezakonito naplaćivale premije osiguranja stambenih kredita osiguranih kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Ovu temu je u Jutarnjem programu TV Pink komentarisao Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

- Ovde je oduvek postojala praksa da kad god vam se nešto ne sviđa, vi se pozovete na Zakon o obligacionim odnosima. U ovom slučaju postoji nekoliko bitnih elemenata. Prvo da li postoji zakonska mogućnost da se to naplaćuje. Odgovor je da. To nekoliko zakona omogućava. Obaveza banke je da obavesti klijenta jasno i nedvosmisleno o tome šta on plaća i koliko - rekao je Dugalić u emisiji ''Dobro jutro - Jovana i Sđan'' i dodao da gotovo da ne postoji čovek koji nije koristio kredit u Srbiji.

Foto: TvPink Printscreen

- Ima li neko u Srbiji da nije kotistio kredit? Pa naravno da sam ga koristio i ja. Uglavnom kad neko dođe u banku, on kaže ''Hitno je, važno je, samo dajte pare.'' Kod ovakvih kredita postoji predugovorna faza gde klijent dođe u banku i dobije sve informacije u pisanoj formi. Dakle, tu piše šta on sve plaća, koje su obaveze i koliko to košta. To je dokument koji klijent dobija i on je obavezujući akt. To obavezuje banku, a klijent može to da potpiše ili da odustane. Taj predugovor obavezuje banku, a ne klijenta. Ako želi da osigura kredit kod Nacionalne korporacije onda će imati nižu kamatnu stopu, a to je zato što banka onda ima veću sigurnost da će klijent plaćati svoj kredit. Klijent ima mogućnost da plati osiguranje tog kredita i da ima kamatnu stopu znatno nižu i da mu troškovi budu neuporedivo manji. Pa šta biste vi odlučili? Da osigurarate svoj kredit - rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Foto: TvPink Printscreen

Dugalić tvrdi da je osiguranje kredita kod Nacionalne korporacije zapravo benefit.

- Osiguranje kredita nama daje veću sigurnost da ćete vi isplatiti kredit. Kamatne stope su osetno niže u tom slučaju. Zašto bi vas Narodna banka upozirala ako to postoji u ugovoru i ako je to klijent prihvatio.

Bojan Dobrijević, pravni zastupnik Udruženja za zaštitu potrošača Efektiva kaže da su oštećeni prvostepenu presudu dočekali sa optimizmom.

Foto: TvPink Printscreen

Sa gospodinom Dugalićem se slažem samo u jednom, a to je da banke daju kredite građanima, ali se ne bih složio u svim ostalim činjenicama. To je iz razloga upravo što su banke nezakonito naplaćivale naknade od strane korisnika kredita. Banke su mimo odredbi zakona naplatile naknadu na ime obrade kredita i premiju osiguranja gde se banka osigurava kod Nacionalne korporacije, a sve na teret treće strane, korisnika kredita - rekao je Dobrijević.

Autor: Pink.rs

#Banka

#Televizija Pink

#Veroljub Dugalić

'