AKTUELNO

Za prvo dete se predlaže, sada još u draft verziji zakona, da roditelji dobiju 100.000 dinara jednokratne pomoći.

Država je iz budžeta izdvojila 130 miliona dinara za projekte populacione politike, ta bespovratna sredstva dobiće 15 opština, od kojih je sedam na jugoistoku Srbije, a kako je najavila ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović. planirano je da se od naredne godine povećati broj opština kojima će država pomoći kako bi se popravila demografska slika u Srbiji.

Đukić Dejanović je juče posetila opštinu Gadžin Han kojoj je dodeljeno 16 miliona dinara bespovratnih sredstava za projekte populacione politike.

-Za sedam opština u Srbiji izdvojena su nepovratna sredstva u iznosu od 55 miliona i pozvali smo predstvanike svih institucija da rade na pronatalitetnim merama, da bi efekat mera bio potpun - istakla je Đukić Dejanović u Jutarnjem programu TV Pink.

Ona je kao primer navela Šid gde su tražena sredstva da se kupi 18 bicikala, kako bi asistenti, koji obilaze mlade mame iz okolnih sela mogli brže da stignu do njih.

Kako napominje, takođe se radi i na zajedničkom usklađivanju rada, da se pokušava da  se vrtići otvaraju pola sata pre nego što roditelji odu na posao, kao i da bitno uskladiti sve  servisnim aktivnostima majke.

Foto: Printscreen

Gadžin Han je organizovao,  napominje, prevoz za decu od obdaništa do kuće i obrnuto.

Još jedan od problema je, kako ministarka kaže veliki broj maloletničkih trudnoća na jugu Srbije i ocenjuje da je potrebna veća zdravstvena kultura, jer su seksualne teme tu još uvek tabu tema.

Na pitanje prema kojim kriterijumima su birane opštine koje će dobiti finansijsku pomoć, Đukić Dejanović kaže da su birane prema demografskim indikator.

-Idemo ka isključivo stvaranjem boljih uslova, repersivnih mera ne sme biti. Ovo su pilot opštine , ali suština je da se opštinama moramo se noramtivno menjati, na pragu smo donošenja menjanja nekih zakona, razgovaramo o tome šta bi moralo da se promeni u tom zakonu, da bude u okvirima finansijkog potencijala - ističe ministarka.

Foto: Printscreen

Na pitanje da li će se i šta menjati u podsticaju za rađanje dece, Đukić Dejanović je rekla da je zakon o finansijskoj podršci porodici ovih dana vrlo aktuelan.

-Ministar Zoran Đorđević je vrlo ozbiljno sa svojim saradnicima priprema tekst. Imaće neke značajne novine i to će biti jedan od podsticaja - rekla je Đukić Dejanović. Kako je istakla, za prvo dete se predlaže, sada još u draft verziji zakona, da roditelji dobiju 100.000 dinara jednokratne pomoći.

Prema njenim rečima, ideja je i da se povećaju sume i za drugo, treće i četvrto dete.

#Bebe

#Slavica Đukić-Dejanović

#Srbija

#deca

'