AKTUELNO

Zakon o finansijskoj podršci porodici biće usvojen do kraja godine, roditeljski dodatak biće povećan i za drugo, treće i četvrto dete ali će najveće uvećanje osetiti roditelji prvog deteta.

Kako je zvanično rečeno u Ministarstvu rada i socijalne politike, roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete biće povećan ali će najveće uvećanje osetiti roditelji prvog deteta, pišu beogradski mediji.

Naime, za prvu bebu iz budžeta biće isplaćen jednokratni iznos od 100.000 dinara umesto trenutnih 39.345,83, a razlika je ogromna.

U Ministarstvu rada i socijalne politike nisu precizirali o kolikom uvećanju je reč, ali su napomenuli da je ono "neznatno u odnosu na trenutne iznose", kao i da će se i dalje isplaćivati u 24 mesečne rate.

Foto: Tanjug AP

Novina je i da će pravo na roditeljski dodatak imati i strani državljani ako su stalno nastanjeni u Srbiji, pod uslovom da je dete rođeno u našoj zemlji. Ovo pravo moći će da ostvare i očevi ako su majke strani državljani.

Usvajanjem novog Zakona o porodici, povraćaj PDV-a na bebi-opremu i definitivno će otići u istoriju.

Umesto toga roditelji će primati paušal u iznosu od 5.000 dinara. On će se isplaćivati uz jednokratni iznos roditeljskog dodatka i prvu njegovu isplatu za drugo, treće i četvrto dete.

- Za razliku od sadašnjeg zakonskog rešenja, za njegovo ostavrivanje neće biti potrebno ispunjavanje dodatnih uslova vezanih za prihode porodice i skupljanje računa u dve godine, a ostvariće ga daleko veći broj korisnika, tj. ostvariće se za svako dete za koje je ostvaren roditeljski dodatak - rekli su iz Ministarstva rada i socijalne politike.

Pravo na naknadu za porodiljsko moći će da ostvare i majke koje samostalno obavljaju delatnost, koje su angažovane po osnovu autorskog prava, ugovora o delu i po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, ako su na taj način primale zaradu 18 meseci pre rođenja deteta.

Isto pravo imaće i majka koja je u momentu rađanja deteta nezaposlena i nije ostvarila pravo na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti, kao i žene koje su 24 meseca pre rođenja deteta bile poljoprivredni osiguranici.

Menja se i način obračuna i isplate naknade. Obračunavaće se na osnovu proseka plata u poslednjih 18 meseci.

#Porodica

#Srbija

#deca

'