AKTUELNO

U 200 od 1.800 škola u Srbiji startuje pilot projekat eProsveta, reč je, kako je naglasila premijerka Ana Brnabić o projektu koji sadrži dva prioriteta Vlade Srbije - digitalizaciju i obrazovanje.

Prvi servis koji će biti primenjen je elektronski dnevnik, a Bojan Rodić iz Ministarstva prosvete objašnjava da je jedna od prednosti ta da predmetni nastavnik neće imati uvid u ostale ocene učenika, pa tako može da bude objektivan kada je davanje ocene đaku u pitanju. Takođe, na kraju godine, dnevnik će se štampati i čuvati u papirnom obliku.

Foto: Printscreen

-Druga novina je da će roditelji imati pravo uvida u ocene deteta, moćiće da vide svaku ocenu, ali sa dva dana zakašnjenja, kako bi, po preporuci psihologa, dete moći da ih pripremi i da im objasni zašto je dobilo baš tu ocenu. sam dnevnik ima deo gde sam nastavnik upisuje obrazloženje zbog čega je dete tu ocenu dobilo i koja je mogućnost da se ocena popravi - objasnio je Rodić u Jutarnjem programu TV Pink, dodajući da u školama u koje Ministarstvo prosvete planira da uvede esDnevnik planirano je da se povuče pisani dnevnik.

Drugi servis, prema rečima Rodića, koji je planirano da se uvede je eLektira, pa će tako učenici koji nisu stigli da uzmu knjigu iz biblioteke moći to da urade online.

-Kada smo kretali sa ovim celim projektom, ministar Šarčević je rekao jednu važnu rečenicu koja nam je bila vodilja, a to je da napravimo projekat prilagođen nastavnicima, učenicima i roditeljima a ne za ministarstvo - istakao je Radić.

Direktor Osnovne škole "Kralj Petar prvi" Mladen Stevanović, čija škola učestvuje u pilot projektu, rekao je da su zaposleni išli na obuku, da je dosta vizuelno različito i mislim da je to jedna od dve stvari koja će da privuče korisnike, a to su i nastavnici i deca i roditelji, ako i da je vrlo jednostavan za korišćenje, daje konkretne informacije.

Foto: Printscreen

-Sve što se išlo peške i računalo digitronom, sada se rešava jednim klikom - pojasnio je Stevanović.

Rodić je istakao da, što se bezbednosti tiče, kada se kretalo sa projektom, bile su dve mogućnosti, da sami serveri stoje u školama, i onda bi, kako napominje, bio problem krađa u školama i da se zato ministarstvo odlučilo za centralnu lokaciju i da ona bude zaštićena.

-Nje ima na tri mesta, dupliraju se i trostruče podaci, svaki ulaz na sistem se prati, postoji 24-satna fizička zaštita sve tri lokacije i od samih inženjera i bezbednosna, a sama baza je kriptovana. Postoji i varijanta da se samoj bazi samo sa adresnog područja Srbije pristupi dnevniku, tako da sa tom zadnjom opcijom, sprečavamo upade iz inostranstva. Naravno, i dalje postoji mogućnost upada, ali prema statistici, ovo je zaštita od nekih 99,7 posto, što se u informatici smatra sasvim dovoljno - zaključuje Rodić.

#Srbija

#novine

#škola

'