AKTUELNO

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu prof. dr Zoran Stanković govoreći o udžbenicima na albanskom jeziku istakao je da ove godine nećemo imati povećanje broja, bez obzira na dogovore koji su postignuti u prethodnom periodu.

-Tu pre svega mislim na dogovore premijera Srbije i Crne Gore. Za sada, za učenike na albankom jeziku imamo 86 odobrenih udžbenika, od toga 79 za osnovnu školu, tri za pretškolske ustanove i četiri albanski jezik i književnost za sva četiri razreda srednje škole- objasnio je Stanković u Jutarnjem programu TV Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Kako je rekao, u proteklom periodu Saveti nacionalnih manjina potpisali su memorandum o obezbeđivanju udžbenika.

-Imali smo situaciju da je sedam Nacionalnih saveta potpisalo memorandum, uz određena protivljenja potpisao je i albanski , dogovoreno je da se obezbedi 35 nedostajaćih udžbenika za osnovnu i srednju školu, ali ništa se od toga nije dogodilo - rekao je Stanković, podsetivši da od 2015. godine Nacionalni savet Albanaca ni jedan novi udžbenik nije predložio.

Kako objašnjava Stanković, da bi se "aktivirao" udžbenik, trebalo bi da se određenom telu predloži udžbenik, prevodioci, i tek nakon određenih provera ti udžbenici se stavljaju u promet.

-Mi se trudimo da u jednom redovnom postupku sa državnim organima u ovom slučaju je to Ministarstvo prosvete, ali i strane organizacije, kao što je OEBS budu upoznati sa našim aktivnostima, pa da vide zašto udžbenika nema i da vide ko je kriv, pogotovo jer je Srbija obezbedila sredstva - objasnio je Stanković.

Govoreći o tvrdnjama Jonuza Musliua da je 700 dinara niska cena za prevod, Staković zaključuje da je to cena koja je potpisana, naglašava da niko nije povlašćen, kao i da su obezbeđena sva sredstva za prevode.

'