AKTUELNO

Udruženje "Koordinacija udruženja izbeglih i raseljenih u Republici Srbiji", "Udruženje izbeglih raseljenih i doseljenih Zavičaj Beograd" i "Udruženje boraca iz Republike Srpske Krajine u Srbiji" održali su u Hramu Svetog Joakima i Ane u beogradskom naselju Kaluđerica parastos ubijenim civilima Capraških sela na Baniji (Sisak).

Nedužni civili mučki su ubijeni na kućnom pragu 22. avgusta 1991. godine. Kako se navodi u saopštenju, njih su pobile ustaše Đura Brodarca koji su za tu priliku bili preobučeni u uniforme JNA i kukavički na prevaru pobili civilno stanovništvo srpske nacionalnosti.

Ovaj zločin hrvatska propaganda je tada prikazala na stranim televizijama kao zločin nad hrvatskim narodom koji je počinjen od strane Srba.

Foto: Promo

Državne institucije u Srbiji i Hrvatskoj ovim zločinom se nisu uopšte bavile sve dok ova tri udruženja nisu na dostojanstven način počeli da obeležavaju stradanje našeg naroda na Baniji već petu godinu za redom

Ovo je jedan od najtežih zločina nad Srbima na području opštine Sisak a desio se 22. avgusta 1991. godine u ranim jutarnjim časovima kada su pripadnici hrvatskog MUP-a i Zengi, ničim izazvani, u transporterima sa oznakama JNA "protutnjali" kroz srpska sela Blinjski Kut, Kinjačka, Brđane, Čakale, Blinjska Greda, Bestrma,Kasun i Trnjani, pucajući na sve što se micalo. Meštani tih sela su izlazili i pozravljali jer ih je zavarala uniforma koju su zlikovci nosili jer je ona prepoznavana kao uniforma vojske koja za njih znači sigurnost i opstanak u njihovim kućama.

Foto: Promo

Tada su ubili 20 Srba, a više desetina ranili. U njihovom krvavom pohodu na srpska sela zaustavili su ih meštani sela Brđani, koji su se, čuvši pucnjavu kroz druga sela, na brzinu organizovali i postavili uspješnu zasjedu.

U napadu na srpska sela hrvatske snage ubile su Ranka Martinovića (42) , Nenada Pajića (40), Stevu Simića (54), Lazu Stanića (57), Ljubana Tatišića (59), Mladena Vraneševića (53), Milana-Mišu Vučinića (47), Dragana Bekića (39), Dragana Biškupovića (45), Željku Boinović (23), Peru Crljenicu (50), Nedjeljka-Neđu Čajića (45), Ratka Đekića (73), Milana Kladara (51) i Radovana Kragulja (36) , Mićo Špoljar, Nikola Todorović, Milan Klipić, Ljubiša Baškupović, Slavenko Babić, Zoran Vranešević i Milan Čakalo.

Svi ubijeni, osim Željke Boinović bili su u braku, a iza njih je ostalo 18 sinova i 14 kćeri.

Pored parastosa stradalim srpskim civilima Capraških sela položeni su venci na spomen ploču i predstavljene aktivnost u daljoj realizaciji projekata budućeg memorijalnog spomen parka posvećenog poginulim civilima Capraških sela i svim srpskim žrtvama sa Banije stradalim u ratovima od 1914-2000 godine i svim srpskim patriotima poginulim u otadzbinskim ratovima. koji će biti uređen u okviru postojećeg spomen obeležja poginulim borcima Crvene armije,koji su poginuli prilikom oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Posle odate pošte minutom ćutanja pesnik Pejčinović Marinko je odrecitovao pesmu inspirisanu ovim zločinom.

Predsednik udruženja "Zavičaj" Nenad Abramović je naglasio da se sa istinom o stradanju Srba sa Banije mora upoznati svetska javnost i da se moraju raskrinkati laži koje je hrvatska propaganda servirala svetskoj javnosti 90-tih godina, kako bi sakrila svoje zločine koje je počinila nad srpskim narodom u Hrvatskoj.

Abramović je posebno istakao da se nada da će napore ovih udruženja,koja se trude da se sazna prava istina o zločinima koji su počinjeni u Sisku i okolini,prepoznati i relevantne institucije kako u Srbiji, Hrvatskoj, EU, Ruskoj Federaciji tako i u drugim zemljama sveta,i da se konačno svi krivci za ove gnusane zločine počinjene nad civilima srpske nacionalnosti u Sisku, posle 26 godina privedu pravdi.

Foto: Promo

Milan Žunić,predsednik udruženja "Koordinacija“ je ukazao da je zločin bio pomno isplaniran i kako bi prevarili meštane tih sela,sa ciljem da ih se što više pobije u toj akciji, za tu priliku zločinci su se poslužili prevarom i obukli uniforme JNA,jer su znali da Srbi vole JNA i znali su da se neće kriti niti bežati kad ih vide.

Foto: Promo

- Skupili smo se ponovo danas ovde u Kaluđerici,već treću godinu za redom,da odamo pomen 16-storici,a po našim podacima 20-orici mučki ubijenih civila u selima,Trnjane, Čakale, Kinjačka, Bestrma, Blinjski Kut, Blinjska Greda i Brđani, u okolini Siska, koji su ubijeni iz samo jednog jedinog razloga,zato što su bili Srbi – naveo je Žunić.

Kako je dodao, ovaj mučki napad na nenaoružano seosko stanovništvo, koji ničim prethodno nije bio isprovociran,je jedan od najvećih zločina u Hrvatskoj koji je izvršen nad civilnim stanovništvom,čiji je osnovni cilj bio plansko i nemilosrdno ubijanje nezaštićenih civila srpske nacionalnosti.

Žunić je istakao da je to školski primer ratnog zločina izvršenog nad nedužnim civilnim stanovništvom.

#Civili

#Hrvatska

'