AKTUELNO

Strah, pretnje i osećaj poniženja ne smeju imati mesto ni u jednoj porodici. Zataškavanje psihičkog ili fizičkog nasilja ili potencijalni stid da se o tome govori javno, može dovesti do tragičnih ishoda.

O rešavanju problema nasilja u porodici govorile su predsednica Udruženja žrtava nasilja Hajrija Ramadani i psiholog Sigurne kuće Irena Stanojević.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici postoji, a o tome koliko je primenjen u stvarnosti govori za televiziju Pink psiholog Irena Stanojević.

- Iako se nekome ne ugrožava fizički identitet to ne znači da ne postoji nasilje na psihičkom nivou, koje može ostaviti trajne posledice na osobu kao i fizičko - objašnjava Stanojević i dodaje:

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

- Nikakva papirologija ne može da opovrgne duševnu bol koja se nanosi osobi, a to su sve češće maltretiranja koja trpe muškarci, podjednako kao i žene.

Prema njenim rečim rešenje ovakvih problema jeste da je nedopustivo trpeti bilo kakav vid nasilja.

-Deca stradaju, gledajući svoje roditelje, a kasnije primenjujući ono što su videli. Tako stvaramo krug u kome nema izlaza i koji može da se prekine samo ukoliko se odmah deluje- rekla je Stanojević i napomenula da menjanje odabira partnera jeste ono što se uči u Sigurnoj kući.

Foto: Pixabay.com

Ramadani je rekla da pomoć ne treba da traje samo dok si u Sigurnoj kući i u udruženju, već i kada nastaviš život napolju.

- Žene dobijaju pravnu i medicinsku pomoć od nas koja im pomaže u tom momentu, ali mnogo bitnije jeste naučiti ih da se nasilje ne trpi kada se izađe odavde - rekla je ona.

Prema njenim rečima, timovi stručnjaka rade za osobe koje su preživele bilo kakvu vrstu nasilja, a radi se sa decom, ženama, muškarcima. Ona dodaje da je pozitivna situacija od kada nastaju ova udruženja jer se kroz godine smanjuje broj osoba koje trpe agresiju.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

- Od kada smo osnovali udruženje, već imamo četiri poziva od strane muškaraca koji trpe nasilje - rekla je Ramadani.

S druge strane, Stanojević ističe da je najveća greška roditelja što misle da je očuvanje lošeg odnosa predstavlja dobru stvar za dete.

-Deca koja gledaju odnos bez poštovanja i ljubavi iskopiraće ga kad-tad - rekla je Stanojevićeva.

Inače, obe sagovornice su se složile da je stereotip da su samo muškarci nasilnici, a žene žrtve, a to se, kako su zaključile, osporava ne samo u našoj zemlji već i u svetu.

Ono što je zajedničko za stručnu javnost jeste da se verbalno i psihičko nasilje mora prekinuti kako ne bi došlo do situacije u kojoj takva vrsta nasilja eskalira i donese fatalne posledice.

#Pomoć

#Porodica

#Porodično nasilje

#Socijalna pomoć

#Zakon

'