AKTUELNO

Njegova knjiga "Jasenovac - Aušvic Balkana" istorija je patnje naroda.

Prof. dr Gideon Grajf, glavni istoričar Instituta za holokaust "Šem olam" u Izraelu je prvi istoričar koji je intervjuisao preživele Jevreje, njih 31, čiji je posao bio da čiste ostatke ubijenih u nacističkim logorima. Kako je istakao za TV Pink, nije se plašio ovog poduhvata, iako su mnoge njegove kolege bežale od toga. Njegova knjiga "Jasenovac - Aušvic Balkana" istorija je patnje naroda.

- Ovo što sam uradio, uradio sam da bih sačuvao istoriju. Imamo opis poslednjih trenutaka života u Aušvicu, opis izgleda poslednjih dana mučenika. Kada govorimo o logorima, njihovom broju moramo dodati i Jasenovac, iako mnogi, čak i obrazovani, nisu čuli za njega - rekao je prof. Grajf.

Pročitajte još: Šta ako NISTE podneli zahtev za novu zdravstvenu?

On je dodao da je ponosan što doprinosi saznanju sveta o Jasenovcu, radeći film o njemu.

- Brutalnost i okrutnost ubistava u Jasenovcu je neverovatna. Čak su i Nemci, prilikom posete Jasenovcu, rekli Hrvatima da preteruju. Ponašanje prema zarobljenicima bilo je kombinacija poniženja, torture, fizičkog mučenja i smrti. Nejasna mi je ta okrutnost - rekao je Grajf.

Jasenovac je, kako je dodao, bio pakao na zemlji. Ceo repertoar okrutnosti bio je zapravo dug proces patnje, ali je poniženje bio jedan od najvažnijih delova zločina.

Logori nacističke Hrvatske razlikuju se od nemačkih po tome što su postojali posebni logori za decu, koje Nemci nisu imali. U nemačkim logorima zajedno su boravili muškarci, žene i deca. Posebni logori za decu, kako je istakao, opet pokazuju ogromnu okrutnost.

- Izvrtanje istorije je ponovno ubijanje žrtava, ubijanjem sećanja na njih. Ovo je veoma opasan fenomen i ne smemo da dozvolimo da neko menja činjenice i prikriva ih - istakao je profesor.

Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština, smatra da je ponovno pisanje istorije jako opasna stvar, te da ono što se desilo, ne može da se sakrije i gurne pod tepih.

Foto: TV Pink

- Naš zadatak je da stavimo branu na pitanje revizije istorije. Neprihvatljivo nam je da neko drugi govori o stvarima koje su se desile kriveći činjenice - rekao je Sabadoš.

#Jasenovac

#logor

'