AKTUELNO

Posle dva svirepa ubistva ispred centra za socijalni rad u Novom Beogradu i Rakovici, kada su ubijene dve žene i četvorogodišnje dete, najavljena je još oštrija borba protiv nasilja u porodici.

Nasilje je nedopustivo da postoji u bilo kom civilitzovanom društvu i državi i mi ćemo narednih dana i meseci da se borimo protiv toga, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračaka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Đorđević je najavio da će uskoro početi da funkcioniše i nacinalna SOS linija.

- Nacionalna linija SOS postoji u svim razvijenim zemljama i krenuli smo u taj projekat, ona postoji u Vojvodini, ali mora da postoji na nivou države, sa pravilnicima i normativima, obučenim ljudima, kako funkcioniše SOS centar da ne bi bilo propusta i zloupotrebe – rekao je Đorđević.

On je dodao da bi pilot projekat trebalo uskoro da počne da radi, najpre na nivou Beograda, pa da se posle proširi i na celu državu.

Ministar je ocenio da svi zajednički kao društvo treba da se borimo protiv nasilja, rekavši da ga ima u ozbiljnim merama, ali da treba početi sa promenama u prosveti i kulturi  kako bi osvakve stvari sveli na minumum.

Đorđević je povodom dva monstruozna ubistva dve žene i četvorogodišnjeg deteta ispred centara za socijalni rad Nobi beograd i Rakovica rekao da su centri za socijalni rad u nadležnosti lokalnih samouprava, kao i da policija nije u mogućnosti da bude prisutna na svakom mestu 24 sata.

Ministar je rekao da je potrebno da se naprave uputstva koja bi regilisala kako bi se radilo u nekom slučaju, jer bi se tako znalo šta je čija odgovornost.

- Socijalni radnici su službena lica, ali njihovo mišljenje nije obavezujuće već o tome odlučuje sud, odnosno tužilac – rekao je Đorđević i dodao da postoji predlog da se njihov položaj izjednači sa tužiocem i da njihovo mišljenje bude obavezujuće.

Foto: Printscreen

Posle dva svirepa ubistva ispred centara za socijalni rad, Đorđević je rekao da kada je rađena inspekcija, primećeno je da se krivica uvek prebacuje na nekog drugog, a nisu videli da postoje propusti u samom radu tih socijalnih ustanova.

On je rekao i da nije postojao pravilnik šta znači "viđanje u kontrolisanim uslovima", već je socijalni radnik sam određivao šta to podrazumeva, dodajući da će uskoro postojati pravilnik o tome šta tačno znači viđanje u kontrolisanim uslovima.

Ministar je dodao i da treba napraviti pravilnik i normative kako pomoći ženama i deci koji su se nalaze u sigurnim kućama sklanjajući se od nasilja u porodici.

- Treba da vidimo kako da im pomognemo da im omogućimo neku sigurnost, da li posao ili nešto drugo, kako se ne bi opet vraćale nasilnicima i kako bi brže izašle iz sigurne kuće i živele samostalno - rekao je Đorđević.

Đorđević je najavio i da će država ozbiljno krenuti u borbu protiv crne ekonomije i rada na crno i to ne samo u Beogradu, već u celoj Srbiji.

Rekao je i da će u narednih godinu do dve biti rešeni i svi trenutni problemi sa kojima se suočavaju građani koji treba da idu u penziju kada prikupljaju papire za odlazak u penziju.

#Ministarstvo za rad | boračka i socijalna pitanja

#Porodično nasilje

#Zoran Đorđević

'