AKTUELNO

Procena je da će pojedine opštine na jugu Srbije, ako se nastavi dosadašnji trend, do 2040. godine biti depopulacione.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović najavila je osnivanje Demografskog saveta, koji će doneti nove stimulativne mere za povećanje broja dece.

-Tim opštinama je potreban ne samo finansijski podsticaj, već i zapošljavanje mladih ljudi - istakla je Đukić Dejanović.

Ministarka je istakla da je država već preduzela odredene mere, bez kojih bi situacija bila lošija.

-Strategija iz 2008. nije zaživela, ali formiranjem Demografskog saveta želimo da podelimo nadležnosti institucijama, ali i da, pored volje države, idemo ka pojedincu koji treba da bude svestan da nas je sve manje - naglasila je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je navela i da je premijer Aleksandar Vučić prihvatio da bude na čelu tog saveta, što govori da se država ozbiljno bavi tim pitanjem.

-Akademija nauka takođe želi da uključi svoje resurse, kao i razlieita ministarstva. Stručnjaci koji budu u Demografskom savetu će kroz svoje institucije realizovati neophodne mere - kazala je ona.

Kako kaže, stimulativne mere ne treba da budu samo ekonomske, već da žene treba da budu rasterećene od nekih obaveza kako bi bile stimulisane da rađaju.

-Partnerstvo je jako važno i mere stimulacije odnosiće se i na očeve - kaže ministarka.

Smatra da se postignute mere moraju realizovati kroz lokalnu samoupravu, ali da je jako važno i mišljenje nevladinog sektora koje će uzeti u obzir.

Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom kroz podsticajne mere kao što su ekonomska nezavisnost mladih bračnih parova, ali i analiza migracija može da utiče na poboljšanje situacije.

-Populaciona strategija je jedan od naših ciljeva. Moraćemo unutrašnjim i spoljašnjim migracijama da se bavimo i u okviru populacionih pitanja - rekla je Đukić Dejanović.

S. M.

'