AKTUELNO

Žestokim olujama poput one koja je pogodila Vojvodinu kraj još nije ni blizu i već za vikend udariće na južne i centralne delove zemlje, upozoravaju meteorolozi.

Hladan vazduh došao je iz centralne Evrope i burno reagovao na tropske temperature koje su u prethodnim danima bile u Srbiji. U snažnoj oluji u četvrtak u Novom Sadu samohrana majka Anđelka Savić Škrbić (43) poginula je za volanom automobila kada je na njega pala topola. Samo 80-ak kilometara južnije, u Beogradu, nije se osetio ni dašak vetra.

Foto: Pixabay.com

Meteorolog Nedeljko Todorović upozorava da nas tek čekaju velike oluje i jako nevreme, te da je ovo uobičajeno variranje vremenskih prilika za ovo doba godine.

Todorović naglašava da ne treba dizati paniku, već sprovesti preventivu, odnosno informisati se na vreme, skloniti se sa oluje i ne stajati ispod drveta.

Kako je istakao najugroženiji su delovi južne i centralne Srbije.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na vremenske nepogode koje se očekuju danas i sutra.

Pročitajte još: BEOGRAĐANI UZNEMIRENI! Otkriven uzrok NEPRIJATNOG MIRISA koji se nekontrolisano ŠIRI

Očekuju se kratkotrajne vremenske nepogode u vidu intenzivnih pljuskova, grmljavine i grada uz jak i olujni vetar, uglavnom u zapadnim, centralnim i južnim krajevima, pri čemu se obilnija kiša (oko 20 mm za tri sata, lokalno i više) očekuje sutra posle podne i uveče.

Za današnji dan upaljen je i crveni meteo alarm za Istočnu, Jugoistočnu Srbiju i Kosovo i Metohiju, što znači da vremenske prilike mogu biti vrlo opasne - mogu naneti veliku materijalnu štetu i ugroziti bezbednost ljudi i životinja.

Foto: RHMZ

Hidrolozi su takođu upozorili da je na manjim bujičnim vodotocima slivova Zapadne, Južne Morave, Kolubare, Jadra, Lima, Mlave, Peka i Timoka sa pritokama tokom 2. i 3. jula moguća manja lokalna izlivanja.

#Nevreme

#Oluja

#Srbija

'