AKTUELNO

Predsednik Srbije predvodi državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti povodom obeležavanja 628 godina od boja na Kosovu, a ceremonija se održava kod Spomenika kosovskim junacima u centru Kruševca.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je okupljenima u Kruševcu da današnji Vidovdan mora da postane dan kada ćemo naučiti ko smo, odakle smo, šta želimo i da li smo bili samo žrtve ili smo i mi sami negde pogrešili.

Foto: Tanjug

- Na vidovdan se uvek sve videlo, i 1389. ali i 2017. godine. Ovaj dan ne sme da ostane samo mit, već materijal za izgradnju budućnosti, ali ne na nebu, već budućnosti na zemlji. Lazar je bio hrabar državnik, koji je branio svoju lepu Srbiju. U tome je njegova veličina - poručio je Vučić okupljenima.

Osnovna lekcija koju nam Vidovdan svaki dan donosi jeste da treba da budemo jedinstveni i da čuvamo celovitu Srbiju, poručio je Vučić.

Pročitajte još: ČVRSTO VOJNIČKO OBEĆANJE VULINA: Držaću se politike vojne neutralnosti

Foto: TV Pink

- Vidovdan je dan kada smo se pokrenuli da odbranimo svoju državu, kada smo pokazali spremnost i sposobnost i to treba da slavimo i o tome treba da učimo. Nepobedivi srpski duh nije ostao nezapažen, te su mnogi o njemu pisali - podsetio je predsednik, ističući da će Srbija uvek negovati tradiciju i sećati se žrtava, te da nikada neće moći da podigne toliko spomenika koliko ima junaka.

Foto: Tanjug

Boj na Kosovu simbol otpora tuđinu

Vidovdan je državni praznik koji se radno obeležava u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru, na Gazimestanu, i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima, navedeno je u saopštenju. Boj na Kosovu u kolektivnom sećanju srpskog naroda simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva. Taj događaj bio je prekretnica u nacionalnoj istoriji posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjić.

Srbija nikada neće odustati od borbe za svoju čast i budućnost, štitiće svoje građane, radiće za svoja pokoljenja, a najvažnije je da smo ujedinjeni, istakao je predsednik.

Foto: Tanjug

- Istorija mora da nam bude podstrek i snaga, da nam da hrabrost za velika dela. Moramo da se menjamo i prilagođavamo, a ne smemo da zaboravimo slobodu i nezavisnost kao naš cilj. Srbija je svoju slobodu osvojila i danas je tu gde jeste - na pravom putu, sa koga neće skrenuti - poručio je Vučić.

Foto: TV Pink

Spomenik kosovskim junacima – simbol Kruševca

Spomenik kosovskim junacima, delo srpskog vajara Đorđa Jovanovića, predstavlja simbol Kruševca, a otkriven je 28. juna 1904. godine, u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađođevića. Na vrhu spomenika nalaze se Boško Jugović i vila, a na istočnoj i zapadnoj strani, u dva reljefa, prikazani su epsko pričešće srpske vojske pred Kosovsku bitku i pogibija sultana Murata.Na severnoj strani spomenika je grb države Nemanjića i 1389. godina odigravanja bitke na Kosovu, na zapadnoj - grb cara Dušana i godina otkrivanja spomenika 1904, na istočnoj - grb kneza Lazara i posveta "Srpstvo kosovskim junacima" sa lovorovim vencem i palmovom grančicom u podnožju, dok je na južnoj strani grb Kraljevine Srbije iz 1888. i godina proglašenja Srbije kraljevinom - 1882. godina.

Foto: Wikipedia

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

#Kruševac

#Spomenik

'