AKTUELNO

Tropski cikloni biće češći i snažniji nego doskora.

Akademik Fedor Mesinger, jedan od najpoznatijih svetskih meteorologa, upozorava - ljudima vrlo brzo predstoji bitka za život zbog porasta temperatura.

Predstojeće leto će biti, najverovatnije, toplije od svih prethodnih.

Kako su upozorili meteorolozi, letnjih nepogoda će biti sve više.

Tropski cikloni biće češći i snažniji nego doskora, što podrazumeva jače vetrove i silnije grmljavine, oluje, grad i kišu.

- Klima se menja dramatično brzo i to pred našim očima - kaže Mesinger i dodaje:

Foto: Tanjug/Pixabay

- Osmatranja pokazuju da se led trenutno topi, a sateliti vide i beleže kako se smanjuje površina pod ledom na Arktiku. U nauci više nema sumnje da doživljavamo jedno vrlo ozbiljno globalno otopljavanje. No, da bismo znali šta nas u budućnosti očekuje, treba znati ili pretpostaviti kako se menja sastav atmosfere. A, savremeni čovek je, nažalost, prvi uzročnik tih promena.

On je upozorio da će biti potpuna katastrofa ukoliko se nastavi ovakav rast temperatura.

- Ako mi u predstojeće dve-tri decenije dozvolimo da se srednja godišnja temperatura poveća za više od dva stepena, već će unuci naših unuka imati velike probleme. Ne samo da će im biti suviše toplo, nego će se nivo svetskog mora neprekidno podizati, za do nama nestvarnih 60 metara. Svi veliki gradovi, tada bi otišli pod vodu. Nema zidova koji u tom slučaju mogu da spreče katastrofu - kaže on.

Pročitajte još: LEKARI IZDALI OZBILJNO UPOZORENJE: Ukoliko UNESETE ovu namirnicu u organizam možete UMRETI

#Republički hidrometeorloški zavod

#Sunce

#Temperatura

'