AKTUELNO

Obilićev venac je posle rekonstrukcije postao prava pešačka zona sa zelenilom, a garaža na tom potezu, čija je rekonstrukcija u toku biće otvorena do 1. jula, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Mali je posle obilaska Obilićevog venca najavio sređivanje Terazijskog platoa, podžemnih prolaza, nastavak restauracije fasada, rekonstrukciju starog Savskog mosta, kao i izgradnju gondole od Kalemegdana do Ušća.

"Beograd postaje lepše, kvalitetnije mesto za život", rekao je Mali novinarima, navodeći da je sređivanjem centra grada, odnosno Obilićevog venca ispunjeno još jedno obećanje.

"Deo naše strategije je da uži centar grada pretvorimo u pešačku zonu. Umesto 50-tak parking mesta koja su ovde bila, biće zasađeno 48 stabala, imaćete klupe, zelenilo, raj za pešake, porodice i decu. To ćemo nastaviti i u ulici Kralja Petra, ulica Vuka Karadžića je već postala pešačka zona", rekao je Mali.

Foto: Beta

Nastaviće se, kaže, sređivanje fasada i Kosančićevog venca.

"Očekuje nas i u toku je tender za projektante za Terazijski plato, za podžemne prolaze koje ćemo sređivati na Terazijama, sve će to za godinu i po dana biti sređeno i ovaj centar grada će konačno izgledati kao što Beogradu priliči", istakao je gradonačelnik.

Dodao je da se garaža na Obilićevom vencu završava i biće otvorena do 1. jula, a imaće ukupno 800 parking mesta, od toga 200 novih.

Kaže da se radi i na posebnom osvetljenju Kalemegdana, dok će sledeće godine početi izgrađna gondole koja povezuje taj park sa parkom Ušće.

Nastaviće se, kaže, i sa projektom restauracije fasada i za tu namenu biće obezbeđena sredstva rebalansom, koji će biti izvršen u junu, kao i u budžetom za iduću godinu.

Posle obilaska Obilićevog venca, Mali je rekao i da će na tom potezu biti zasađena japanska trešnja, jesen i javor, koji cvetaju u različito vreme, pa će tako taj deo Beograda biti stalno lep i u cveću.

"Zasadićemo cveće od aerodroma do Beograda, u Ulici Kneza Miloša, na Brankovom mostu, kao i na Gazeli. Želimo da grad bude lepši", zaključio je Mali.

#Beograd

#Mali

#Pešak

'