AKTUELNO

Evropa je u poslednjih nekoliko godina glavna tačka napada.

Napad na koncertu Arijane Grande u Mančesteru prilikom kog je poginulo više od 20 ljudi, poslednji je u nizu napada u Evropi.

Nekoliko dana nakon toga pojavile su se nove pretnje, ovoga puta u Trafordu, ali je stigla vest i da su u Rusiji uhapšeni teroristi koji su planirali napad u Moskvi.

Gost Jutarnjeg programa TV Pink bio je Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam, koji je istakao da je u poslednjih nekoliko godina najviše ovih napada izvršeno u Evropi.

- Rusija je uvek bil ažrtva terorističkih napada. Ideološki osnov je zloupotreba Islama. Oni ga koriste kao ideologiju kojim žele da opravdaju svoj idealizam, a Mančester je najsvežiji primer terorističkog napada u Evropi - rekao je Galijašević.

Foto: TV Pink

On navodi da je više od pola terorističkih napada bilo u Evropi.

- Treba da shvatimo da imamo posla sa ljudima kojima nije dovoljna samo vera u Boga, već da moraju i ovo da urade. Geopolirtičke koristi su uvek na vrhu, a Mančester je dokaz toga. U terorizmu nema usamljenih vukova - dodao je on.

Teroristički akt u Mančesteru je izvršio mladić od 23 godine.

- Njegov otac je pokretač. On je pripadni Al Kaide. Imao je dva identiteta - hrišćanski i islamski - istakao je Galijašević.

Od malih nogu pripadnici Al Kaide kreću da da se uče i spremaju za ove akte.

Foto: TV Pink

- Ja bih rekao da je ovaj mladić žrtvovan i da je bio predodređen da počini ovaj zločin. jasno je da Al Kaida stoji iza napada. Oni ne priznaju ni teritoriju ni državne institucije, i žele da pošalju jasne radikalne poruke - dodao je on.

Bosna i Hercegovina ima epitet zemlje sa najviše islamista u regionu.

- BiH je dala Osami Bin Ladenu ono što mu niko drugi nije rekao. Postao je svetski islamistički lider. Upravo zbog toga se insistira da bi trebalo da dostave spisak lica sa ovog područja koji imaju status opasnih ljudi - zaključio je on.

N. P.

#Bosna i Hercegovina

#Dževad Galijašević

#Mančester

#Terorizam

'