AKTUELNO

Vlada Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, prepoznala je problem porodičnog nasilja u Srbiji i krenula u pronalaženje sistemskog rešenja, u cilju smanjenja slučajeva nasilja u porodici i žrtava porodičnog nasilja - rekla je ministarka pravde Nela Kuburović za Pink.rs.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupa na snagu danas, 1. juna, a ministarka pravde Nela Kuburović za portal Pink.rs govorila je o načinu implementacije tog Zakona, kako će on funkcionisati, kao i o tome može li taj Zakon smanjiti stopu nasilja u porodici.

Počinje primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji uvodi hitne mere udaljenja nasilnika iz porodice. Kakvu poruku šalje primena ovog zakona?

-Vlada Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, prepoznala je problem porodičnog nasilja u Srbiji i krenula u pronalaženje sistemskog rešenja, u cilju smanjenja slučajeva nasilja u porodici i žrtava porodičnog nasilja.

-S toga je Ministarstvo pravde izradilo nacrt Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je Narodna skupština Srbije usvojila u novembru 2016. godine. Zakon donosi nove mere, čija primena počinje 1. juna. Uvereni smo da će primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici smanjiti crnu statistiku kada je u pitanju nasilje u porodici, budući da je osnovna poruka novih mera da se nasilje neće tolerisati i da svako mora da bude siguran u svom domu - naglasila je ona.

Mislite li da će se smanjiti stopa nasilja u porodici i nad ženama?

-Zakon o sprečavanju nasilja u porodici uvodi niz novina koje do sada pravni sistem u Srbiji nije poznavao.

- Najveća novina koju Zakon predviđa su hitne mere, pre svih udaljenje mogućeg učinioca iz stana ili kuće i zabrana komuniciranja i prilaska žrtvi, a u cilju pružanja blagovremene i adekvatne pomoći i podrške svakoj žrtvi nasilja - objasnila je Kuburović.

Foto: Pixabay.com

To u praksi znači, objasnila je, da će nadležni policijski službenik, koji je završio specijalizovanu obuku, imati ovlašćenje da mogućeg učinioca udalji na 48 sati iz kuće i/ili da mu zabrani da kontaktira žrtvu i prilazi joj, a sud, na predlog tužioca, da ovo udaljenje, odnosno komuniciranje i približavanje žrtvi, produži za 30 dana.

Foto: Pixabay.com

-Ukoliko učinilac postupi suprotno izdatom naređenju policijskog službenika ili rešenju suda koji je produžio hitnu meru i vrati se u stan iz koga je udaljen ili priđe žrtvi, protiv njega će se pred Prekršajnim sudom voditi postupak u kome može biti osuđen na kaznu zatvora do 60 dana. Zakon, takođe, predviđa obavezu svih državnih organa da prepoznaju i prijave nasilje policiji ili tužilaštvu. Postupanje na ovakav način i preduzimanje ovakvih mera, kao i međusobna saradnja, svakako će dovesti do smanjenja nasilja u porodici - istakla je Kuvurović.

Kako će žene moći da dokažu da su bile zlostavljane, ako na sebi nemaju vidljivih tragova nasilja?

-Pitanje dokazivanja nasilja u porodici nije i ne sme da bude na žrtvi nasilja. To je obaveza onih koji postupaju u ovim slučajevima - policije, centra za socijalni rad i tužilaštva. Ti organi su prethodnom periodu završili specijalizovanu obuku kojom su stekli stručna znanja da prepoznaju i druge vidove nasilja u porodici od psihološkog, ekonomskog, seksualnog, socijalnog i drugih, shvate ga i na njega reaguju blagovremeno, sprečavajući na taj način mogućnost da dođe do fizičkog nasilja.

Od 1. juna, ističe ministarka, u svakom tužilaštvu u Srbiji biće formirana Grupa za koordinaciju i saradnju, u čijem radu će učestvovati posebno obučen policajac, javni tužilac, predstavnik Centra za socijalni rad, a po potrebi i u zavisnosti od slučaja i vaspitači, predstavnici zdravstvenih institucija i Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i druga pravna i fizička lica koja se bave pružanjem zaštite i podrške žrtvama.

Foto: Tanjug

-Na sastancima ove grupe razmatraće se svaki slučaj prijave nasilja, kada će grupa nakon procene rizika moći da utvrdi da li u svakom konkretnom slučaju postoji neposredna opasnost od nasilja u porodici, u kom slučaju će izraditi individualni plan zaštite i podrške žrtve. Ovom procenom rizika oni će utvrditi da li po žrtvu preti neposredna opasnost od nasilja u porodici i tada doneti zajedničku odluku o postupanju.

Kako će funkcionisati ovaj zakon?

-Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je specifičan i po tome što je za njegovu primenu i funkcionisanje važno učešće svih građana i svih državnih organa, ustanova u oblasti dečje, socijalne zaštite, obrazovanja, vaspitanja i zdravstva, kao i tela za rodnu ravnopravnost na nivou lokalnih samouprava. Zakon poziva sve da nasilje prijave, da na njega reaguju, nameće obavezu državnim organima da sarađuju i time isključuju mogućnost da žrtva bude i ostane sama.

-Iz tog razloga je Ministarstvo pravde pokrenulo kampanju „Isključi nasilje“, kako bi informisalo što širu javnost o tome šta sve nasilje u porodici podrazumeva i kako adekvatno reagovati na njega.

Č. Nikolić

#Nasilje

#Nela Kuburović

#Porodično nasilje

'