AKTUELNO

Ove Zadušnice uvek padaju u subotu.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Mitrovske ili jesenje Zadušnice, koje uvek padaju u subotu uoči velikog praznika posvećenog Svetom Velikomučeniku Dimitriju - Mitrovdana, koji se slavi 8. novembra.

Taj dan posvećen je našim najdražim osobama koje su preminule, a na taj način im odajemo počast.

Treba izaći i obići grobove i zapaliti sveće za pokoj duše.

Na Zadušnice u mnogim mestima iznosi se hrana na groblje. Ta hrana se deli sa ljudima koji posećuju groblje uz pominjanje za spas duše pokojnika.

Prema nekim običajima i verovanjima kolače i hranu koja se iznosi na groblje spremaju isključivo žene.

Na groblje se nosi samo onoliko sveća koliko se pokojnih pominje. U različitim krajevima Srbije na groblje se iznosi različita hrana - ponegde su to pita, pecivo, kafa, voda, a ponegde pečenje i kuvana jaja.

Valja se, kaže narod, poslužiti makar jednim zalogajem, a to važi za svu rodbinu koja je došla. Ukoliko grobu priđe neko sa strane, ponudi se da uzme hranu iako je tuđ - na taj dan se niko ne odbija. Srbi veruju da je veliki greh ako se na Zadušnice neko na groblju odbije ili, daleko bilo, otera od groba.

Lekari savetuju da obavezno pre nego što krenete na groblje doručkujete, jer je svaki odlazak u posetu grobovima bližnjih stresan, pa može da vam pozli. Takođe, trebalo bi da nosite i flašicu sa vodom, kako bi se osvežili i hidrirali organizam.

S.A. /N. P.

'