AKTUELNO

Nakon informacije da se dečak iz Velike Plane iskasapio zbog igrice Plavi kit, komšije tinejdžerke iz Subotice izrazile sumnju da je ona imala isti razlog za pokušaj samoubistva. Ona je prema, nepotvrđenim informacijama, pokušala da skoči sa prozora, ali su je roditelji u tome sprečili.

Smrtonosna video igrica "Plavi kit" dovela je do velikog broja samoubistava u Rusiji. Širi se regionom, a stigla je i u Srbiju.

ISKASAPIO SE DEČAK IZ VELIKE PLANE

Prva žrtva u našoj zemlji je dečak iz Velike Plane koji se sledeći uputstva iskasapio hemijskom olovkom. Mediji su preneli da je poziv da se uključi u igricu dobila i devojčica iz Beograda, ali i nekoliko njenih školskih drugova.

Kako nezvanično saznajemo, dečak iz Velike Plane nije jedini. U igricu se uključila i tinejdžerka iz Subotice koja je navodno, kako kažu komšije, otišla korak dalje i odlučila da se baci kroz prozor.

Ponašala se čudno poslednjih dana?

Za sada je reč samo o nagađanjima i informacija da je devojčica (16) pokušala da se ubije zbog igrice Plavi kit nije potvrđena. Roditelji zbog sramote nisu nikome želeli da govore o problemu i danima se "kriju" od komšiluka.

- Poslednjih dana se ponašala čudno. Inače je volela da igra igrice, i puno vremena je provodila za kompjuterom, mada ne možemo reći da nije bila druželjubiva. Sumnjamo da je u pitanju igrica Plavi kit - navode zabrinute komšije.

Foto: Pixabay.com

Kako kažu, devojčica se popela na prozor, a u tom momentu je srećom, majka ušla u sobu i sprečila tragediju. Komšije ne znaju da li je imala povrede na telu. Zabrinuti su, kažu, za drugu decu u komšiluku, strahujući da bi neko od njih mogao biti žrtva.

Foto: Printscreen Twitter

Neće svako dete dići ruku na sebe

Govoreći o zastrašujućoj igrici, psihijatar Oliver Vidojević je za Pink rekao da je vrlo iracionalno i nejasno zbog čega deca ulaze u to i prate uputstva koja dobijaju. Vidojević je istakao da je to model funkcionisanja, kao i sa nekim drugim stvarima, kada se pojavi nešto novo i tinejdžeri žele da se uključe i priključe i budu deo neke grupe.- Istina je da neće svako dići ruku na sebe ko dođe u dodir sa tim, a oni koji imaju nižu granicu da urade nešto, a da ne promisle lakše će se u to upustiti. Reč je možda o lakovernosti i naivosti, želji deteta da se istakne i uradi nešto što drugi neće uraditi - objašnjava Vidojević.

Subotica prva po broju samoubistava

Prema statistici, Subotica i dalje drži neslavno prvo mesto po broju samoubistava u Srbiji. U periodu od 2009. do 2014. godine u tom gradu ubilo se čak 266 ljudi, a svake godine u proseku 44 Subotičana digne ruku na sebe.

Tvorac igrice IZA REŠETAKA

Filip Budeikin, tvorac smrtonosne igre "Plavi kit" zbog koje je više tinejdžera izvršilo samoubistvo nalazi se u zatvoru, ali tvrdi da je svojim zločinima samo očistio društvo.Dvadesetjednogodišnji Rus priznao je sve za šta ga vlasti terete i dodao da su njegove žrtve "biološki otpad", i da su bile "srećne što umiru", a da je on zapravo "čistio društvo".

Foto: Facebook, Promo Investigative Commitee/The Siberian Times

U prilog tome koliko je situacija ozbiljna govori i to što MUP apeluje na sve građane da ukoliko se sretnu sa takvom igricom u našoj zemlji to odmah prijave policiji.

Igrica "Plavi kit" je usmerena na mlađu populaciju. U periodu od 50 dana igranja pred decu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva, objašnjava se u saopštenju.

#Plavi kit

#Subotica

#devojčica

'