AKTUELNO

U više od 60 država, među kojima i Srbija, pogođeno je do sada najvećim hakerskim napadom, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova i Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Sajber napadi širom sveta pogodili su više od 200.000 korisnika u više od 150 zemalja, a stručnjaci su izdali upozorenje da je moguć novi napad. Prema njihovim procenama novi napad bi mogao biti nezaustavljiv.

Ovaj računarski napad je u svetskim bezbednosnim krugovima okarakterisan kao najveći "ransomware“ napad, zbog čega su neophodne mere predostrožnosti koje bi građani trebalo da preduzmu.

Prema rečima načelnika odeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije Saše Živanovića bezbednost računara nije opcionalna već obavezna i u nju treba ulagati.

On je u jutarnjem programu TV Pink objasnio da se ovi napadi vrše na razne načine, daljinski i da kad otvorite neki mejl i aktivirate aplikaciju, on se uporedo i nečujno u pozadini širi na mrežu i sve umrežene uređaje i skida podatke.

Živanović  je rekao da Srbija nije obziljno ugrožena sajber napadom i da su do sad samo dva pravna lica podnela krivične prijave protiv nepoznatog lica za blokiranje pristupa podataka na njihovim računarima.

- Do juče se niko nje prijavio kao oštećen - rekao je Živanović.

Foto: Printscreen

Živanović je rekao da je skoro nemoguće deaktivirati te hakerske softvere.

On je dodao da je veoma važno što u Srbiji postoje timovi za hitne reakcije i da je upravo u tome prednost jer su objavili i upozorili građane na ove hakerske napade.

Sajber forenzičar u Šer fondaciji Andrej Petrovski je ocenio da se napadi rade na velikim sistemima jer su oni kompleksni i ulazak u njih je lakši nego u manje sisteme, jer je gotovo nemoguće kompletno ih zaštititi.

On je rekao da jeu ovom slučaju cilj hakera novčana korist.

-Izvršeno je više od 200 uplata, što je oko 60.000 dolara, a to nije previše novca – ocenio je on i dodao da postoji 11.000  zaraženih sistema, što prema njegovoj oceni i nije mnogo.

Živanović i Petrovski su ocenili da je nemoguće trajno se izboriti sa sajber kriminalom, ali da se može smanjiti broj uspešnih napada.

Foto: Printscreen

- Nijedna policija na svetu ne može da odgovoroi sajber kriminalu, on je povećan u svim zemljama. Da bi se efikasno suprotstavili mora se graditi partnerstvo, šira društvena zajednica kako bi se zaštitili, nacionalni tim koji će imati ulogu edukacije i zaštite građana i to je jedini pravni odgovor - rekao je Živanović.

On je objasnio da su danas sve informacije o hakerskim poslovima dostupne na internetu i da se dešavalo da su deca osnovci vršila neke sitne hakerske napade.

Foto: Printscreen

Petrovski je istakao da je teško zaštititi velike sisteme, ali da konstatno treba ulagati u bezbednost. On je dodao da redovno treba raditi apdejt celog operativnog sistema, ali i mobilnog uređaja ne samo računara, potrebna je konstantna edukacija, preventivne mere, a za veće sisteme uspostavljanje unutrašnje kontrole.

- Vrsta mamca je atačment,  ali sve češće se dešava da ljudi dobiju informaciju da imaju neki problem na njihovom nalogu i to samim tim predstavlja mamac - rekao je Petrovski.

#Andrej Petrovski

#Kompjuterski virus

#Saša Živanović

#haker

'