AKTUELNO

Ruski „Gasprom“ počeo je izgradnju morskog dela gasovoda „Turski tok“, koji će preko dna Crnog mora gas iz Rusije dopremati do Turske. Još uvek se ne zna da li će taj “Turski tok” doći u Srbiju, što bi bilo dodatni zamajac za našu zemlju.

Britanski eksperti navode da postoji rizik da novi gasovod neće biti dovoljno iskorišćen, a do toga će, kako tvrde, dovesti želja Ankare da smanji svoju energetsku zavisnost. Osim toga, Turci žele da obore cenu ruskog gasa i da kupuju manje ruskog gasa nego što je ranije planirano.

Jasna Petrović Stojanović, novinarka Politike, gostujući na televiziji Pink rekla je da bi “Turski tok, ukoliko bi došao u Srbiju bilo nešto idealno.

Foto: Printscreen

-Još uvek se ne zna kako će taj turski gas moći da dođe do nas. Ali, bilo bi idealno da se poveže na Grčku, i da iz Grčke ide u Bugarsku. Za sada znamo da je Grčka odustala od “Južnog toka” pod pritiskom Brisela i Amerike. Tako da je pitanje i sada da li ćemo iskoristi ovu šansu – rekla je Jasna Petrović Stojanović.

Prema njenim rečima, najsrećnije rešenje bilo bi za nas da gas dobijemo iz Bugarske, ali trebao bi da se uizgradi taj krak Niš – Dimitrovgrad od nekih sedamdesetak kilometara.

- To bi bilo za nas najbolje rešenje jer je najkraći put. Izgradnja bi bila nekih 70 miliona evra, mi čekamo pare Evropske unije. Bugarska je dobila za to novac. Međutim, poslednji put za nas je to bilo u oktobru kada su svi papiri bili potpisani i samo se čekao novac. Ali evo prošlo je šest meseci još uvek nije realizovano. Ali stalno se pominje – ističe Petrović Stojanović i dodaje:

-Evo juče premijer je rekao da nam obećavaju gas pet godina sa svih strana. Dobro je što je shvaćeno da je ruski gas naša jedina alternativa, koliko god to zvučalo proruski. Rusi jedini imaju te količine gasa za dugoročno snabdevanje. Sva ta obećanja da ćemo da dobijemo tečni gas preko Hrvatske, da će Amerika da nam brodovima dovozi... To su priče koje su lepe da se slušaju, ali taj gas bi nas debelo koštao.

#Grčka

#Turska

#gasovod

'