AKTUELNO

Milan Krkobabić, ministar u Vladi zadužen za regionalni razvoj, razgovarao je danas u Nišu sa predsednicima opština Nišavskog okruga, predsednicima regionalnih zadružnih saveza i direktorima zadruga Nišavskog regiona.

Foto: Beta

Povod sastanka bilo je jučerašnje usvajanje Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije i odobravanje programa podsticajnih sredstava za otvaranje novih zadruga i revitalizaciju postojećih, navodi se u saopštenju Krkobabićevog kabineta.

Teme sastanka su bile realizacija programa finansijske podrške zemljoradničkim zadrugama Nišavskog okruga i dogovor o inicijativi za formiranje složene zadruge Nišavskog okruga.

Na sastanku, Krkobabić je istakao, da je posle veka i po ova Vlada shvatila značaj razvoja sela i neophodne obnove zadrugarstva.

Ovim podsticajnim sredstvima omogućiće se povećanja osnovnog stada, povećanja površina pod biljnom prozvodnjom, nabavka opreme poljomehanizacije radi obezbeđenja više faza prerade proizvoda za poznatog kupca.

Foto: Beta

Krkobabić je najavio da će sledeće nedelje biti raspisan konkurs za dodelu sredstava za projekte koji budu izabrani. Konkurs će trajati do 1. oktobra 2017. godine.

Prisutnima na sastanku održana je kratka prezentacija o zadrugama i o svim neophodnim informacijama vezanim za konkurs.

Potpredsednik Odbora za selo SANU profesor Milovan Mitrović je u svoje ime i u ime predsednika akademika Dragana Škorića dao punu podršku inicijativi oživljavanja zadrugarstva i potvrdio aktivno učešće svih članova Odbora SANU u ovom tako važnom projektu oživljavanja srpskog sela.

Posle sastanka u Gradskoj kući ministar Krkobabić i učesnici sastanka obišli su zadrugu u opštini Merošina koja se bavi uzgojem čuvene Oblačinske višnje.

Tamo su razgovarali sa zadrugarima i konstatovali da je u ovakve projekte neophodno da se aktivno uključe Vlada, lokalne samouprave i zadrugari.

Zadruga u Merošina će konkurisati za dobijanje sredstava za otvaranje hladnjače koja im je neophodna radi većeg otkupa i skladištinja, što bi u velikoj meri unapredilo i povećalo obim proizvodnje i tako nastavili sa uspešnim gajenjem čuvene Oblačinske višnje, ističe se u saopštenju.

Foto: Beta

#Dogovor

#Milan Krkobabić

#Niš

'