AKTUELNO

Uniforme će od 1. septembra nositi osnovci najmanje stotinu škola širom Srbije, na osnovu ankete koju su popunjavali učenici i njihovi roditelji.

Cela akcija je potpuno dobrovoljna i uniforme će uvoditi samo škole u kojima se pozitivno izjasnilo više od 50 odsto učenika i roditelja, rečeno je za portal Pink.rs u Ministarstvu prosvete.

Na pitanje, ko će finansirati uniforme iz tog ministarstva naglašavaju da neke škole imaju sopstvene prihode koje mogu da usmere na kupovinu uniformi, negde se već javljaju donatori, ali i da ima i roditelja koji žele da učestvuju u sufinansiranju, te ističu da je na školama da se pronađe model koji će biti prihvatljiv svima.

Foto: Pixabay.com

Osnovni cilj je, kako navode, dobar način rešavanja nabavke unificirane školske odeće i povezivanje sa nekom od tekstilnih škola koje su u dualnom sistemu obrazovanja koje bi mogle, zajedno sa kompanijama da se uključe u izradu odeće za učenike.

Naša ideja nije da se nabavljaju skupe školske uniforme, da bi škole time pokazivale svoj prestiž, već to može biti i obična majica, ali važno je da na sebi ima grb škole, kako bi se kod dece pojačao osećaj pripadnosti toj školi . Cilj je da se razvije kolektivni duh, da se poveća svest i odgovornost učenika, a škole dobiju dodatni imidž, naglašavaju iz tog ministarstva.

Mnoge škole se nisu izjasnile, a neke su i većinski odbile predlog Ministarstva. One koje žele da im đaci nose odeću sa grbom počele su da prave finansijske planove i traže rešenje kako će uniforme da izgledaju.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković ističe da je osnovni cilj i ideja vratiti pripadnost školama i da je to samo jedna u nizu sistemskih promena koje to minisarstvo najavljuje u školama.

-Ideja je da svaka škola pokaže kretivnost, da se putem uniforme istakne nešto što je specifično za tu školu, da se vidi na ulici kojoj školi dete pripada, jer one nude jednu sigurnost mlađim učenicima, a veći strah je ko će finansirati te uniforme - ističe Nedeljković, dodajući da trenutno ministarstvo nema novca da finansira sve škole, ali da ministar Šarčević kontaktira društveno odgovorne firme i sve one koji bi želeli da finansiraju uniforme.

Ona je napomenula da uniforma može biti jednostavna - jedna majica ili jedan duks.

Foto: Printscreen Youtube

Direktorka osnovne škole "Skadarlija" u Beogradu Mirjana Sloboda kaže da prema anketama koje su sprovedene među đacima 50 do 60 odsto njih ne želi da nosi uniforme, a da je slična situacija i sa roditeljima, kako naglašava, oni koji bi to želeli smatraju da je to dobar primer, da se na taj način vizuelno smanjuju socijalne razlike.

Foto: Pixabay.com

-Oni koji neće, smatraju da je to veliki materijalni izdatak, tako da svako ima svoje razloge, ali ja smatram da je to dobro jer se time pokazuje  pripadnost određenoj školi - navela je ona.

Č.N.

#Srbija

#Uniforma

#škola

'