AKTUELNO

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Belorusije Nebojša Stefanović i Igor Šunjevič razgovarali su o unapređenju saradnje policija i ocenili da je razmena podataka i saradnja odlična, ali i da ima mesta poboljšanju.

Kako je rekao Stefanović nakon sastanka sa beloruskim kolegom, u 2016, bilo je 242 razmenjene informacije, što, kako ocenjuje, govori o tome da postoji gotovo svakodnevna razmena informacija vezanih za različite vidove kriminaliteta, ali i da smatra da to može da se unapredi i poboljša.

Foto: Tanjug

Razgovarali smo aktivno o svim vidovima saradnje, pre svega o saradnji naših specijalnih jedinica u borbi protiv terorizma, protiv organizovanog kriminala, ali i o onome u čemu je Belorusija danas ispred Srbije, a to je borba protiv visokotehnološkog kriminala. Takođe, razgovarali smo i kako se efikasnije suprotstaviti ilegalnim migracijama i takva vrsta saradnje potrebna je našoj zemlji, koja dosta toga može da nauči od Belorusije - sumirao je Stefanović.

Takođe, kako je naglasio, sa kolegom je razgovarao i o saradnji Žandarmerije i unutrašnje vojske Belorusije, koja je ekvivalentna našoj Žandarmeriji i šta su Belorusi sve uradili i modernizaciji, kako su se oslonili na sopstvenu vojnu industriju...

- To je nešto što naša zemlja radi i što pokušavamo da uradimo u saradnji sa namenskom industrijom, da se oslonimo na naše snage, unapredimo naoružanje, vozila, opremu, da naši ljudi budu zaštićeni, a veća efikasnost jedinica - podvukao je Stefanović.

Foto: Tanjug

Dodao je da je Šunjevič izrazio zelju da ugosti naše specijaliste, da im pruže određene, obuke, i da se razgovara i o razmeni studenata, pošto i jedna i druga zemlja ima Policijske akademije, ali i da se, naravno, proširi saradnja u svim vidovima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ministar unutrašnjih poslova Belorusije Igor Šunjevič naglasio je da je tokom sastanka potvrđena spremnost za unapređenje dalje saradnje, u borbi protiv visokotehnološkog kriminala, protiv ilegalnih migracija i terorizma, te da je sa srpskim kolegom danas potvrdio pravac jačanja saradnje u svim oblastima.

Foto: Tanjug

Imamo slične izazove koji su prisutni u svetu danas. Nadamo se da naša saradnja biće obostrano korisna i očekujemo ministra sa ekspertima da posete našu državu i da se upoznaju sa radom našeg ministarstva - rekao je Šunjevič.

#Belorusija

#Igor Šunjevič

#Ministarstvo unutrašnjih poslova

#Nebojša Stefanović

#saradnja

'