AKTUELNO

Isplata studentskih kredita i stipendija za mesec april za školsku 2016/2017 godinu počinje danas , saopštilo je ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Mesečni iznos studentskih kredita i stipendija iznosi 8.400,00 dinara. Iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdvojeno je ukupno 165.698.400,00 dinara.

Inače, studentske stipendije predstavljaju vid finansijske pomoći koji se obezbeđuje za studente radi nagrađivanja postignutih rezultata u određenom periodu, ali i zbog motivisanja za nastavak obrazovanja, profesionalno usavršavanje i istraživanje. Mogu biti namenjene studentima koji tek upisuju fakultet u zemlji ili inostranstvu, zatim onima koji tokom studiranja postižu visok prosek ocena, kao i onima koji su diplomirali, a žele da nastave školovanje na master ili doktorskim studijama.

Stipendije za studente su uglavnom materijalne prirode, kada studenti primaju određeni iznos novca u predviđenim vremenskim razmacima.

Kada se pod stipendijom podrazumeva finansijska podrška studentima tokom studiranja van mesta prebivališta, razlikuju se potpune i delimične stipendije.

Potpune stipendije pokrivaju troškove školarine, smeštaja, ishrane i drugih neophodnih usluga, dok se delimične stipendije odnose na pokrivanje samo nekih od pomenutih troškova.

Studentske stipendije se najčešće dodeljuju samo unapred utvrđenom broju kandidata. Pravo na studentsku stipendiju je moguće ostvariti na osnovu brojnih kriterijuma, u zavisnosti od toga koja vrsta stipendije je u pitanju.

Najčešći kriterijumi za izbor studenata koji će dobiti stipendiju su: prosek ocena, godina studija, posebni talenat, socijalni status, ili pripadnost određenoj etničkoj grupi. Od velike važnosti je da studenti pažljivo pročitaju sve uslove konkursa za stipendije, kao i da poslata dokumentacija bude uredna i kompletna.

#Novac

#Pošta

#Studenti

'